Domovská stránka > K > Kdy Skončila Trojská Válka?

Kdy skončila Trojská válka?

To je jeden z důvodů, pro které se strhávají pře o konání trojské války. Nejběžněji udávaným rozmezím je 1250 – 1200 př. Kr., avšak objevují se i starší letopočty, dokonce i ze 14. století.

Přečtěte si více

Jak dopadl Paris?

Paris se tak stal nejen příčinou války, ale také záhuby Tróje. Paris sám ve válce zahynul, stejně tak jeho rodiče a všichni jeho bratři. Přesto však ještě dosáhl velké slávy, když svým šípem zabil Achilla, největšího řeckého reka. A další otázka, kdo našel tróju? Jeho práce ale dodnes vyvolává kontroverze. Před 150 lety začal německý podnikatel Heinrich Schliemann s vykopávkami na místě, kde podle něj stála starověká Trója. Přes výsměch okolí se mu podařilo objevit základy rovnou několika měst.

Kde byla bájná Trója?

Trója (anglicky Troy, chetitsky Truwisa, řecky Τροία, Τρῳάς, Τροίη, Ίλιον, latinsky Trōia nebo Īlium, turecky Truva nebo Troia) bylo jednak skutečné, jednak bájné město na území dnešního Turecka v západní Malé Asii. Přesné umístění je na západním pobřeží v kraji zvaném Troas, pahorek Hisarlik. Jak Trojská válka skončila? Nejslavnějším řeckým bojovníkem byl Achilles, vůdcem Trójanů Hektór. Řekové nakonec zvítězili pomocí lsti, kdy obyvatelům Tróje darovali dřevěného koně (trójský kůň neboli danajský dar).

Kdo zabil Achilla?

Jistěže všichni víme, že pata byla jediná zranitelná část hrdinova těla. Většina z nás si navíc vzpomene, že podle bájí zabil Achilla šíp, který vystřelil trojský princ Paris; aby smrtící střela neminula cíl, řídil ji bůh Apollon, fanda Trójanů. Pokud jde o to, co se stalo s helenou? Helena k jeho pohřební hranici ani nepřišla, trávila čas s Paridovým bratrem Déifobem, jehož manželkou se stala na několik málo dní, protože při bojích o město ho přímo v ložnici zabil Helenin první manžel Meneláos.

Kdo byl Priam?

Priamos (řecky Πρίαμος, latinsky Priamus) je v řecké mytologii syn trojského krále Láomedonta, vnuk zakladatele Tróje Ílona. Byl posledním trojským králem. Priamův otec Láomedón odepřel bohům slíbenou odměnu za postavení trojských hradeb, bohové město potrestali morem. Kde vládl král Meneláos? Meneláos (starořecky Μενέλαος, latinsky Menelaus) je v řecké mytologii syn Átrea a Áeropé, král Sparty a manžel nejkrásnější ženy Heleny.

Kdy byla objevena Trója?

K homérské Tróji se nedokopal, určil ale její polohu

V říjnu 1871 zahájil devětačtyřicetiletý Schliemann na kopci Hisarlik v západním Turecku vykopávky. Za několik let oznámil, že ve třetí vrstvě odspodu objevil legendární Tróju. Homérská Trója to ale nebyla.

By Bautista Alvarez

Jak se zbavit stareho notebooku? :: Jak vytvořit certifikát ve Wordu?
Užitečné odkazy