Domovská stránka > J > Jak Charakterizovat Postavu?

Jak charakterizovat postavu?

Literární postava v textu vytváří povahové rysy, kterým je charakteristická, ty jsou roztroušeny po celém narativu. Tyto povahové rysy čtenáři o postavě sdělují zásadní informace. Mohou se v textu objevit jen jednou (popis zevnějšku postavy), nebo se opakují (jméno postavy).

Přečtěte si více

Také, jak vymyslet originální příběh?

Jestliže chcete vymyslet příběh s dobrou dějovou linkou, neobejdete se bez postav, zápletky, zajímavých a gradujících konfliktů a konce, který cílového čtenáře nezklame. Jaké literární druhy rozlišujeme? Literární druh je genologický termín, který označuje nejvyšší genologickou (žánroslovnou) rovinu: dělí veškerou literaturu na tři, resp. dvě skupiny: epika, lyrika a drama. Drama bývá někdy vydělováno mimo oblast literatury (resp. krásné literatury) jakožto autonomní umělecký druh.

Tak na co delime literaturu?

Literární druhy se dělí podle výrazu na epiku (vyprávěcí literaturu), lyriku a drama. Lidé se také ptají, jaký literární žánr je kronika? Kronika (řecky chronos – čas, chronika – dějepisné knihy) je literární žánr vzniklý ve středověku, jedná se přitom o jeden z nejdůležitějších narativních historiografických pramenů. Oproti letopisům je kronika ve své formě složitější, často bývá označována za „košatější letopis“.

Tak jak poznat prózu?

Do prózy řadíme všechny texty, které nejsou napsány ve verších ani v dramatické podobě. Není úplně pravda, že bychom do ní mohli automaticky zařadit všechny texty, které mají nějaký děj (jsou epické). Do prózy patří například také úvaha, ve které děj nehraje hlavní roli a převládá u ní spíše tok myšlenek autora. Co je to lyrika a epika? Epika, také nazývaná výpravná literatura nebo narativní literatura, je literární druh. Je založena na ději, vyprávění příběhu. Příběh v tomto smyslu znamená záznam událostí v čase, řadu kauzálně spojených prvků. Epika bývá vymezována vůči lyrice a dramatu.

Jak poznat povidku?

Povídka je epický literární žánr krátkého či středního rozsahu. Patří mezi fikci a téměř vždy je prozaický, nikoliv veršovaný. Je kratší než román a na rozdíl od něj zachycuje pouze jeden aspekt života či jeden vybraný moment, nikoliv lidský život jako celek. Také, co je reportážní román? Reportážní román je specifickým literárním žánrem, který v sobě propojuje uměleckou literaturu s prvky publicistiky a literatury faktu. Jeho cílem je zajímavé a věrohodné zachycení skutečnosti, rozvinul se především v průběhu dvacátých a třicátých let dvacátého století.

Co je to dobrodruzny román?

Dobrodružná literatura je souhrnné označení pro epický literární žánr vyznačující se poutavým a napínavým dějem odehrávajícím se často v exotických krajinách a sloužící převážně pro zábavu čtenáře.

By Catherina

Co je to fiktivní postava? :: Jak popsat postavu?
Užitečné odkazy