Domovská stránka > J > Jak Popsat Postavu?

Jak popsat postavu?

Postava může být je veselá, kamarádská, samotářská nebo třeba závistivá. Povahu nemusíme popisovat přímým pojmenováním, ale také pomocí minulých činů našeho hrdiny. Důležitým rysem povahy je i jak se chová ke svému okolí, zde se může lišit chování mezi jeho blízkými a jednáním na veřejnosti.

Přečtěte si více

Co to je literární typ?

Literární typ - postava, která je nositelkou vlastností typických pro určitou skupinu lidí (např. Don Quijote, Harpagon, Josef Švejk). Je tvořeno promluvou vypravěče, tzv. autorskou řečí, nejčastěji er-formou (3. Jak popsat charakteristiku? Začínáme statickým popisem, kdy popíšeme části a vlastnosti, případně i vztahy. Pokračujeme popisem dynamickým, ve kterém zachytíme, detaily a vazby, dále také příčiny, důsledky a zdůvodnění. Při psaní popisu a charakteristiky hojně využíváme přirovnání k vystižení vnějších znaků a rčení k vystižení povahových rysů.

Jak psát postavy?

Klíčem k úspěchu je zaměřit se na postavy, které působí dojmem živé bytosti a které se ideálně v průběhu příběhu ještě nějak vyvinou (tady je o dynamických postavách krátký článek). Aby se vám to povedlo, měly by mít vaše postavy nějaké chyby, přání, strachy a touhy. Co je to literární žánr? Literární žánr (z fr. genre – rod) je označení skupin literárních děl, jež mají společné znaky definované různými kritérii.

Jaké jsou literární žánry?

Rozlišujeme tři základní literární druhy: epika, lyrika a drama.

  • EPIKA - obsahuje a popisuje určitý děj.
  • LYRIKA - nemá děj, vyjadřuje pocity.
  • DRAMA - je tvořeno promluvami, případně jednáním, jednotlivých postav.
Jak poznat román? Román je rozsáhlý epický (vyprávěcí) literární žánr, řazený mezi fikci a ve své moderní podobě téměř vždy prozaický, jen málokdy veršovaný. Jedná se o velmi mnohotvárný, vnitřně rozporný a neobyčejně proměnlivý žánr s otevřenou strukturou.

Jak ukoncit popis?

Struktura popisu

  1. Nadpis. Stejně jako naprostá většina slohových útvarů musí i tento začínat nadpisem.
  2. Úvod. Následuje první odstavec, nečekaně úvod, kam napíšete základní informace o popisovaném předmětu.
  3. Samotný popis. V dalších odstavcích už předmět popisujete podrobněji.
  4. Závěr.
Jak vypada charakteristika? Charakteristika se zpravidla dělí na charakteristiku vnější (tedy popis toho, co vidíme, jak postava vypadá) a charakteristiku vnitřní (popis toho, co na první pohled vidět tak úplně nemůžeme, tedy popis vlastností). Aby si čtenář mohl postavu co nejlépe představit, je vhodné začít vnější charakteristikou.

Jak napsat vnitrni charakteristiku?

U člověka budeme charakterizovat jeho vnitřní charakteristiku tak, že popíšeme jeho charakter, tedy např. jaký je, jak se chová, jaké kladné nebo záporné charakteristiky má. Např. vnitřní charakteristika komiksové postavy Batmana bude mimo jiné spravedlnost a tajemnost.

By Betteann

Jak charakterizovat postavu? :: Kde založit email zdarma?
Užitečné odkazy