Domovská stránka > K > Kam Se Starou Kopirkou?

Kam se starou Kopirkou?

Sběrné dvory slouží jako stabilní místa zpětného odběru, na kterých můžete vysloužilé tiskárny a další spotřebiče odevzdat bezplatně. Odpad můžete přivézt na jakýkoliv sběrný dvůr v ČR bez ohledu na místo bydliště.

Přečtěte si více

Co se dává do kontejneru na elektroodpad?

Do červených kontejnerů patří

  • veškerá drobná elektrozařízení z kanceláře i z domácnosti (s výjimkou zářivek a autobaterií) např. počítače a jejich příslušenství, tiskárny, kalkulačky, audiotechnika, telefony, ruční nářadí, domácí spotřebiče…
  • baterie a akumulátory.
Můžete se také zeptat, jak se recykluje elektroodpad? Proces recyklace elektroodpadu

Recyklace tedy začíná ruční prací, kdy se z elektrospotřebičů oddělují jednotlivé materiály, jako je plast, sklo, kovy a elektrosoučástky. Vedle ručního zpracování existují i mechanické stroje – drtiče, které rozdrtí elektrospotřebič a následně se rozdrcené kusy ručně přebírají na pásu.

Kam vyhodit spotřebiče?

Elektrospotřebič dokonce můžete odložit i u jiného prodejce elektroniky, ne jen u toho, kde kupujete nový produkt (podobně je tomu například u třídění pneumatik). Další možností, jak ekologicky vytřídit elektrospotřebič, je odvézt ho do sběrného dvora. Kam vyhodit kavovar? Každý má možnost odevzdat vysloužilý spotřebič také v obchodě s elektronikou. Obchodník jej musí vzít zdarma. Když nemá prostor, aby staré spotřebiče skladoval, musí vám poradit, kam jej odevzdat – nejspíš to bude nejbližší sběrný dvůr.

Pokud jde o to, kam vyhodit staré nádobí?

Nádobí, které je potažené vrstvou, jako je například teflon, nebo je kovové, je zapotřebí odvézt do sběrného dvora nebo odložit do velkokapacitních kontejnerů. V případě, že je nádobí stále funkční, zkuste obvolat různé charity nebo azylové domy, zda o něj nebudou mít zájem. Kam vyhodit použité spreje? Nádoby od sprejů, šlehaček a pod. znovu nelze bohužel plnit, podle obsahu patří do nebezpečného nebo směsného komunálního odpadu. Rozbitou keramiku je nejlepší odnést taktéž do sběrného dvora, dá se znovu použít třeba do sutí apod., je tedy zbytečné ji spalovat se směsným odpadem ve spalovnách.

Kam vyhodit staré linoleum?

Použité tapety, linoleum a ani stavební polystyren netřídíme do kontejnerů na tříděný odpad. Tento druh odpadu je nejlepší odvézt do sběrného dvora nebo do speciálních velkoobjemových kontejnerů. Na co je Cerveny kontejner? Modrý na papír, žlutý na plast a červený kontejner na drobné elektrospotřebiče.

Co patří do zeleného kontejnerů?

Do zeleného kontejneru můžeme vhazovat jakékoliv sklo, například lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů, sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin. Patří sem také tabulové sklo z oken a ze dveří. Vytříděné sklo není nutné rozbíjet, bude se dále třídit!

By Billye Wenthold

Jak na elektroodpad? :: Jak psát spravne adresu?
Užitečné odkazy