Domovská stránka > J > Jak Funguje Copyright?

Jak funguje copyright?

Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nezaniká právo autorské k dílu.

Přečtěte si více

Co je to vlastní dílo?

Autorské dílo

(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo").
Co jsou autorská práva a jakým zákonem se řídí? Základním právním předpisem je autorský zákon - zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen „AZ“), který je zvláštním zákonem k občanskému zákoníku - zákon č. 89/2012 Sb. (dále též jen o.z.).

Můžete se také zeptat, jak lze autorskými právy disponovat?

Majetková práva k autorskému dílu

Pod pojem užití autorského díla spadá dle § 12 odst. 4 AZ zejm. právo autorské dílo rozmnožovat, rozšiřovat, pronajímat, půjčovat, vystavovat nebo sdělovat veřejnosti. Tento výčet je však pouze demonstrativní a autorské dílo je možné užít též jakýmkoliv jiným existujícím způsobem.
Může se také zeptat, jak dlouho trvají majetková autorská práva? (1) Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. (2) Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil.

Co znamená značka CV kroužku?

Symbol copyright graficky vyjádřený písmenem c v kolečku slouží k označení díla, či obsahu chráněného autorským právem. Co je autorská tvorba? Autorské dílo je dílo literární, dílo umělecké nebo dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora (fyzické nebo právnické osoby) a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam.

Co je to volné dílo?

Volné dílo je takové autorské dílo, jehož majetková autorská práva nejsou chráněna. Nejčastějším případem volného díla je takové autorské dílo, u kterého již doba ochrany vypršela (tzn. např. uplynulo více než 70 let od smrti posledního autora). Kdo vlastní autorská práva? Autorská práva patří jednotlivým autorům. Autorem může být jen fyzická osoba, která dílo vytvořila. Autorská práva obsahují práva majetková a práva osobnostní. Výkon majetkových práv může být poskytnut jiné osobě formou licenční smlouvy a v případě smrti majetková práva přecházejí na dědice.

Co je právo duševního vlastnictví?

Právo duševního vlastnictví je souhrn právních norem, které upravují společenské vztahy, které vznikají při tvůrčí činnosti, netvůrčí obchodní činnosti nebo činnosti, jejímž výsledkem je nehmotný statek. Hodnota duševního vlastnictví je závislá na míře následné využitelnosti, přínosu pro jedince a společnost.

By Zeus

Jak se na vaše chování na internetu vztahují autorská práva? :: Jak najít URL adresu?
Užitečné odkazy