Domovská stránka > J > Jak Vzniklo Slovo Honza?

Jak vzniklo slovo Honza?

Honza je česká obdoba mužského rodného jména Jan, řídce užívaná také jako samotné rodné jméno. Pochází z německého jména Hans, které je z německé podoby Johannes z hebrejského jména Johan (Jan).

Přečtěte si více

Jak říkat Nina?

Domáckými variantami jména jsou Ninka, Ninča, Ninečka, Ninoška, Ninuška, Ninuš aj. Jméno Nina nemá mnoho domáckých podob ani cizojazyčných variant. Přesto ho najdeme v mnoha světových jazycích, většinou v podobě Nina. A další otázka, jak se říká honzovi? Nejužívanější domácí podobou jména je Honza, zdrobněle Honzík či Honzíček. Uplatňují se však i varianty Jenda, Jeník, Jeníček, Janek, také Jéňa, Jeňouš, Janík, Janeček aj.

Kolik lidí má jméno Nina?

Jméno Nina má 3670 lidí, je na 250. místě a věkový průměr je 26 let. Co to znamená Nikola? Toto jméno je přejato z francouzštiny, ale jeho původním domovem je Řecko. Jedná se vlastně o jednu z variant jména Mikuláš či Níkoláos, jak zní původní tvar. Překlad tohoto jména je „vítězství lidu“. Další variantou ženského jména je Nikol a Nikoleta.

Může se také zeptat, co znamená slovo lucie?

Ženské jméno Lucie (nebo též Lucia) pochází z latinského slova lux – světlo a význam jména je „světlá“, „zářící“. Mužskou podobou jména je Lucian a Lucius. Ve Švédsku se svátku Sv. Lucie říká Svátek světel, písemně byl doložen již roku 1780. Jaký vzor je Honza? Pozn.: Podstatná jména skloňovaná podle vzoru „předseda“ mají pouze koncovku ‑ovi: předsedovi, bačovi, husitovi, sluhovi, rikšovi, Ríšovi, Honzovi, a to i v případě, jsou‑li součástí několikaslovného výrazu: kolegovi Netopilovi, předsedovi Ševčíkovi.

Co znamená jméno Vojta?

Vojtěch (svátek 23. dubna) je křestní mužské jméno slovanského původu. Jméno je tvořeno z „woj“ (polsky: wój), tedy slovanský kořen týkající se války (tvořící slova jako wojovnik znamenající válečník a následně slovo wojna – válka) a Ciech (z dřívějšího tvaru tech), znamenající radost. Lidé se také ptají, co znamená jméno stella? Význam a původ jména Stela

Stela (nebo také Stella) je ženské křestní jméno latinského původu, pocházející ze slova stella – „hvězda“. Podle českého kalendáře má svátek 4. března.

Co znamená moje příjmení?

Příjmení je část osobního jména s významem příslušnosti k určité rodině.

By Matteo

Kdy má svátek Vanda? :: Jak vznikl zavináč?
Užitečné odkazy