Domovská stránka > C > Co Znamená Morálka?

Co znamená morálka?

Morálka (z lat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav) znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva zase tím, že se nedá soudně vymáhat a za její porušení nepřicházejí sankce (potrestání).

Přečtěte si více

Co znamená slovo mravní?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Mravnost

Mravnost čili morálka neboli správné chování, je obecná představa o tom, jak by mělo vypadat správné jednání. Liší se tak od zdvořilosti, protože zahrnuje i závažné a důležité věci, ne pouze společenské chování.
Jaký je rozdíl mezi morálkou a mravností? Klasická Anzebacherova učebnice filosofie vymezuje (vycházejíc při tom z Imanuela Kanta) rozdíl mezi morálkou a mravností následovně: Morálka (morálnost) znamená „čistou shodu jednání se svědomím nezávisle na obsahu, který je motivem“. Mravnost znamená „obsahový aspekt a nikoli aspekty svědomí“.

A další otázka, co znamená etický?

Výraz "etický" může znamenat: Jsoucí v souladu s etikou, tj. morálkou (např. neetické jednání), nebo týkající/zabývající se etikou (např. Co jsou morální normy? norma morální – ze s-gického hlediska typ soc. normy s morálním obsahem a zároveň jedna z hlavních kategorií etiky. N.m. je závazné pravidlo lidského chování specifikující morálku, ukazující význam a nezastupitelnost její soc.

Co je moralita?

Moralita je původně alegorický žánr středověké duchovní hry, v níž vystupují postavy ztělesňující abstraktní pojmy mravních vlastností (Ctnost, Neřest, Pokora, Lenost atp.). Nyní se toto slovo také používá pro označení literárního díla vyznívajícího jako mravní výzva. Co to je svědomí? Svědomí je vnitřní instance, „mlčenlivé volání“, které vede soudy člověka o tom, co sám způsobil nebo co se chystá způsobit. Navazuje na lidskou schopnost sebereflexe, tj. schopnost uvažovat o sobě samém, „podívat se“ na sebe jinýma očima než je pohled vlastního zájmu a prosazování.

Co je etika a morálka?

Hodnotí činnost člověka z hlediska dobra a zla. Na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se etika snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí, popř. usiluje morálku zdůvodnit. Co znamená slovo mravnost? - Mravnost je takový způsob jednání, který je většinou lidí vnímán jako dobrý, vhodný a správný. - O lidech, kteří jednají navenek správně, ale ne z čestných úmyslů, říkáme, ţe jsou pokrytci. - Za mravné tedy povaţujeme takové jednání, které konáme pro věc samu, ne kvůli svému prospěchu.

Co je to etika a etiketa?

Zatímco etiketa (původem z francouzského étiquette) zahrnuje pravidla správného chování, etika je teoretickou vědní disciplínou o morálce. Alternativně se slovo etiketa používá jako označení informativního štítku na obalu mnoha výrobků.

By Leffen Ribaudo

Co je to etické chování? :: Jak funguje startování auta?
Užitečné odkazy