Domovská stránka > K > Kdo Zadává Úkoly Bis?

Kdo zadává úkoly BIS?

Úkolem BIS není tedy shromažďovat důkazy umožňující někoho zatknout a dostat před soud, ale o možné hrozbě vědět, včas před ní varovat a vhodnými kroky jí eliminovat. Zákon o zpravodajských službách jednoznačně stanoví, že ukládat Službě úkoly v mezích její působnosti je oprávněna pouze vláda a prezident republiky.

Přečtěte si více

Co znamená zkratka BIS?

BIS je zkratka používaná pro Bezpečnostní informační službu, českou státní zpravodajskou službu. Pracovníci BIS působí na území České republiky, shromažďují a vyhodnocují informace, které jsou důležité pro ochranu země. Lidé se také ptají, kdo kontroluje bis? Bezpečnostní informační služba je zpravodajská instituce českého státu, která působí uvnitř jeho území. Službu řídí a kontroluje vláda ČR a její fungování upravuje zákon o Bezpečnostní informační službě (č. 154/1994 Sb.).

Co je rozvědka a kontrarozvědka?

Zatímco rozvědka operuje převážně v zahraničí a zaměřuje se téměř výhradně na tuto oblast mimo hranice svého státu, vnitřní zpravodajská služba působí naopak téměř výhradně ve vlastní zemi (pouze výjimečně dochází k operacím vnitřní zpravodajské služby v zahraničí a naopak). Co to je kontrarozvědka? Vojenské zpravodajství se vnitřně člení na Vojenskou zpravodajskou službu (rozvědka, získává informace z ciziny) a Vojenské obranné zpravodajství (kontrarozvědka, která pracuje uvnitř ČR).

Co je zpravodajská služba?

Vojenská zpravodajská služba je specifický druh zpravodajské organizace zabývající se získáváním informací vytvářených v bojových a nebojových situacích. Zároveň se zabývá získáváním informací o možném ohrožení vlastních vojenských jednotek, vojenských objektů a subjektů s armádou spojených. Jak fungovalo StB? StB vznikla v červnu 1945 jako neuniformovaná součást Sborů národní bezpečnosti. Od počátku ji ovládali komunisté, kterým posloužila k získání moci a na čtyřicet jedna let se stala jejich klíčovou oporou. Tzv. Domeček v Kapucínské ulici na Hradčanech sloužil StB jako vyšetřovací věznice, respektive mučírna.

Jak zjistit kdo byl v StB?

Jednotlivé krajské či centrální útvary StB vedly svazky a spisy ve svých vlastních registračních a archivních protokolech. Proto je nutné při vyhledávání podle archivního či svazkového čísla zkontrolovat, jaký útvar StB příslušný svazek či spis registroval, či uložil do archivu. Co delal Duvernik StB? Důvěrník Státní bezpečnosti, zkráceně Důvěrník StB, je jedna z kategorií, vyskytujících se v registrech StB. Důvěrník shromažďoval informace, které pomáhaly kontrarozvědce plnit prověrkové, pomocné a orientační úkoly národně-bezpečnostní povahy v souvislosti s odhalováním nebo objasňováním protistátní činnosti.

Co dělali agenti StB?

správa StB, která měla právo zatýkat, vyslýchat, obviňovat; k tomu měla pravomoci sledovat, odposlouchávat, prohlížet potají byty i dělat veřejné domovní prohlídky. Mohla pronikat mezi odpůrce režimu nebo třeba do prostředí obchodu, zkrátka kamkoli, bez posvěcení a povolení nezávislých soudů…

By Castro

Co je to UTP? :: Jak pracovat pro FBI?
Užitečné odkazy