Domovská stránka > J > Jak Se Počítá Kmitočet?

Jak se počítá kmitočet?

Číselně je roven počtu period, které proběhnou za jednotku času. Jednotka frekvence je Hertz (Hz), fyzikální rozměr je s-1. Doba trvání jednoho kmitu, perioda T, souvisí s frekvencí následujícím způsobem: T = 1 f.

Přečtěte si více

Jak se počítá rychlost vlnění?

v = λ . f kde λ je vlnová délka (m), f je frekvence (Hz), v je rychlost (m/s). Může se také zeptat, Čím vzniká vlnění? Mechanické vlnění vzniká v látkách všech skupenstvích a jeho příčinou je existence vazebných sil mezi částicemi látky - kmitání jedné částice se vzájemnými vazbami přenáší na částice další. Současně se na částice přenáší energie kmitavého pohybu. Takové prostředí se nazývá pružné prostředí.

Lidé se také ptají, co způsobuje vlnění?

Vlny jsou vyvolávány především větrem (eolické vlny) a mořskými proudy. Mimoto mohou být vyvolány i zemětřesením, sesuvem půdy nebo části ledovce do vody apod. Co se šíří vlněním? Vlněním se přenáší pouze energie, částice kmitají, ale nepřemísťují se, kmitají kolem své rovnovážné polohy. Důkazem je např. plovoucí listí na rozvlněné hladině vody. Po hladině se sice šíří vlny, ale listí zůstává na místě (platí to samozřejmě jen pro malé vlnky).

Tak co je to vlnočet?

Vlnové číslo nebo také vlnočet je ve fyzice vlastnost vlny definovaná buď jako: počet vlnových délek připadajících na jednotku délky (tedy 1/λ, kde λ je vlnová délka), nebo jako. 2π/λ (korektně zvané úhlové vlnové číslo, úhlový vlnočet). Jakou vlnovou delku má světlo? Světlo je viditelná část elektromagnetického záření. Jeho frekvence je zhruba od 3,9×1014 Hz do 7,9×1014 Hz, čemuž ve vakuu odpovídají vlnové délky z intervalu 390–760 nm. Vlnové délky viditelného světla leží mezi vlnovými délkami ultrafialového záření a infračerveného záření.

Také, na čem závisí energie fotonů?

Jejich energii lze vyjádřit vzorcem E=hf, kde f je frekvence vlnění ( v případě světla souvisí frekvence s jeho barvou) a h je Planckova konstanta. Čili pokud se ptáte na energii fotonů, musíte specifikovat jakou frekvenci mají. Dle uvedeného vzorce platí, že čím větší frekvence, tím větší energie. Na čem závisí rychlost světla? Protože rychlost světla v materiálu závisí na indexu lomu a ten závisí na frekvenci světla, světlo různých frekvencí prochází ve stejném materiálu různými rychlostmi. To může způsobit deformaci elektromagnetických vln složených z různých frekvencí, což se nazývá disperze nebo rozptyl světla.

Z jakých složek se skládá elektromagnetická vlna?

Elektromagnetické vlnění představuje děj vzájemných přeměn elektrické a magnetické složky pole. Obě složky, elektrická, kterou představuje vektor intenzity elektrického pole E, a magnetická, kterou tvoří vektor magnetické indukce B, jsou neoddělitelně spjaty a vytvářejí jediné elektromagnetické pole.

By Ho

Co se nachází uvnitř počítače? :: Jaká je vlnová délka?
Užitečné odkazy