Domovská stránka > K > Kdo Je To Kryptolog?

Kdo je to Kryptolog?

Kryptologie je věda zabývající se utajením obsahu zpráv, tedy šiframi. Až donedávna byla považována spíše za vědu opředenou tajemstvím stojící za matematikou a informatikou, a proto nebyla dlouho uvedena v oficiálním třídění matematických věd. Názory na kryptologii se v průběhu staletí značně lišily.

Přečtěte si více

Co je to šifrování?

Slovem šifra nebo šifrování označujeme kryptografický algoritmus, který převádí čitelnou zprávu neboli prostý text na její nečitelnou podobu – šifrovaný text. Může se také zeptat, jak funguje caesarova šifra? Princip Caesarovy šifry je založen na tom, že všechna písmena zprávy jsou během šifrování zaměněna za písmeno, které se abecedně nachází o pevně určený počet míst dále (tj. posun je pevně zvolen). Počet možných variant klíče této šifry je o jedna menší než počet písmen (znaků) v použité abecedě.

Jak funguje RSA?

Jedná se o asymetrickou šifru, která je založena na Eulerově větě, a která je použitelná jak pro šifrování, tak pro podepisování dokumentů. RSA je jedním z nejrozšířenějších algoritmů na světě využívající veřejný klíč. Každý uživatel internetu používá RSA nebo jeho variantu, aniž by si to uvědomoval. A další otázka, jak funguje veřejný klíč? Asymetrická kryptografie (kryptografie s veřejným klíčem) je v informatice typ kryptografických algoritmů, ve kterých se používá dvojice kryptografických klíčů. Algoritmus využívá jednosměrnou funkci, která znemožňuje použití stejného klíče pro šifrování i dešifrování.

Co znamená Šifr?

Slovem šifra nebo šifrování se označuje kryptografický algoritmus, který převádí čitelnou zprávu neboli prostý text na její nečitelnou podobu neboli šifrový text. Co to je kodování? Kódování znamená záznam informace pomocí pevně stanoveného kódu čili znakové sady, případně kódové tabulky. Někdy se slovo používá i pro zápis programu v nějakém programovacím jazyce.

Co je kryptografická ochrana?

(3) Ochranu kryptografického prostředku a materiálu k zajištění jeho funkce do stupně utajení Důvěrné, bez nutnosti jejich ukládání, lze zajistit způsobem, při kterém je tento kryptografický prostředek a materiál trvale pod dohledem jejich oprávněného uživatele. Pokud jde o to, jak zašifrovat text? Nejprve do pole „Napište text...“ zadejte vstupní text (překladač překládá i písmena s háčky a čárkami). Následně v řádcích tlačítek „Úprava textu“ nebo „Šifrování“ pod vstupním textem vyberte způsob úpravy textu nebo šifrování a můžete šifrovat. Upravený text se následně objeví v okně pod tlačítky.

Můžete se také zeptat, jak zašifrovat data?

Klikněte pravým tlačítkem na soubor nebo složku (nebo je stiskněte a podržte) a vyberte Vlastnosti. Vyberte tlačítko Upřesnit a zaškrtněte políčko Šifrovat obsah a zabezpečit tak data. Výběrem tlačítka OK zavřete dialogové okno Upřesnit atributy, vyberte Použít a pak vyberte OK.

By Ho Mittler

Jak zašifrovat zprávu? :: Kdo byl Přemysl Oráč?
Užitečné odkazy