Domovská stránka > C > Co Jsou To Tělesa?

Co jsou to tělesa?

Těleso je, ve fyzice či mechanice, obecný hmotný živý či neživý předmět, který je objektem zkoumání fyziky, resp. mechaniky. Vyplňuje daným způsobem určitou část objemu prostoru, která je nějakým způsobem ohraničena a která obsahuje látku daného skupenství.

Přečtěte si více

Co je skupenství?

Skupenství neboli stav je konkrétní forma látky, charakterizovaná především uspořádáním částic v látce a projevující se typickými vlastnostmi. Lidé se také ptají, co není těleso? Všechno kolem nás je tvořeno látkami. Z různých látek se skládají tělesa, ale i věci, které tělesy nejsou (například pára ze žehličky). O látkách. Látky mohou být ve skupenství pevném, kapalném a plynném.

Co je plynné?

Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou. V chemických rovnicích se označuje písmenem g (gas). Co je kapalné? Kapalina neboli kapalná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky relativně blízko sebe, ale nejsou vázány v pevných polohách a mohou se pohybovat v celém objemu.

Čím se liší těleso od látky?

Předměty, které pozorujeme kolem sebe, nazýváme tělesa. Každé těleso je z nějaké látky. Látky mohou být pevné, kapalné nebo plynné. Lidé se také ptají, které těleso považujeme za stejnorodé? Rozlišujeme: Stejnorodá (homogenní) tělesa – tělesa složená z jedné jediné látky (např. ocelový klíč, sněhová koule, dešťová kapka, zlatý prsten apod.) Nestejnorodá (nehomogenní) tělesa – tělesa složená ze dvou i více látek (např. sklenice vody, automobil, žákovská lavice, lidské tělo apod.)

A další otázka, co je to látka chemie?

Chemické látky. Látka je veškerá hmota, která tvoří neživou a živou přírodu. Chemická látka je látka, která má v každé své části stejné chemické složení a lze ji vyjádřit vzorcem nebo značkou. Chemické látky dělíme na chemické prvky a chemické sloučeniny. Podle toho, jak poznat skupenství? Jednotlivá skupenství můžeme označit za fázi látky. Změnou teploty a tlaku může docházet k jednotlivým fázovým přeměnám. Závislost těchto veličin na skupenství látky zobrazuje fázový diagram. Při zahřívání může pevná látka přecházet ve skupenství kapalné (tát) či plynné (sublimovat).

A další otázka, jak se značí skupenství?

Podle tohoto chování obvykle rozlišujeme skupenství pevné (s), kapalné (l) a plynné (g).

By Cochran

Jak se od sebe liší skupenství? :: Co je to externí zařízení počítače?
Užitečné odkazy