Domovská stránka > K > Kdo Je Zastoupený?

Kdo je zastoupený?

Zmocnitel nebo zmocněnec – udělejte si už konečně jasno

Rozeznáváme tedy dvě strany – zastoupeného a jeho zástupce. Zastoupeného označujeme jako zmocnitele a jeho zástupce jako zmocněnce. Zástupce pak jedná jménem zastoupeného a na jeho účet. Institut zastoupení upravuje zákon č.

Přečtěte si více

Kdo může udělit plnou moc?

Plnou moc lze udělit fyzické i právnické osobě. Rozdíl je však v tom, že v případě právnické osoby budou jednat její statutární orgány. Fyzická osoba musí vše řešit osobně. Plnou moc lze navíc udělit i několika zmocněncům zároveň, nutné je ale stanovit, zda musí jednat společně či nikoliv. Co je to generální plná moc? Generální plná moc představuje smluvní zastoupení, kde není definován rozsah právních úkonů, ke kterým je zmocněnec zmocněn, a je tudíž oprávněn vykonávat za zmocnitele veškeré právní úkony. Generální plná moc může být udělena jedné nebo více osobám a zmocněncem může být jak fyzická tak právnická osoba.

Kdo může být zmocněncem?

Zmocněncem může přitom být kterákoliv osoba starší 18 let, jejíž způsobilost k právním úkonům nebyla soudem omezena a která nemá v řízení postavení svědka, znalce nebo tlumočníka. Zákon na osobu zmocněnce neklade žádné jiné požadavky, čili jím nemusí být osoba s právnickým vzděláním. Jak dlouho platí ověřená plná moc? Jak dlouho platí plná moc? Plná moc k přepisu auta zaniká okamžikem provedení úkonu, tedy přepsáním vozidla. Plnou moc může zrušit také zmocnitel, je ale nutné, aby o tom zmocněnce vyrozuměl.

Pokud jde o to, co to znamená zmocnitel?

Zmocnitel je ten, kdo uděluje jiné osobě (zmocněncovi) plnou moc. Zmocněnec je tedy ta osoba, která plnou moc přijímá. Záleží na tom, k jaký úkonům byl zmocněnec zmocnitelem zmocněn, vždy jde ale o to, aby daná osoba zmocnitele právně zastupovala a jednala jeho jménem. Proces zavedení plné moci se nazývá zplnomocnění. Co je nepřímé zastoupení? Za speciální kategorii zastoupení lze považovat zastoupení přímé a nepřímé. V případě zastoupení přímého zástupce jedná jménem a na účet zastoupené osoby, v případě nepřímého zastoupení pak jedná na účet zastoupeného svým jménem.

Lidé se také ptají, co potrebuji na plnou moc?

Plná moc musí obsahovat minimálně tyto náležitosti:

  1. identifikace zmocnitele (jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště),
  2. identifikace zmocněnce (jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště),
  3. vymezení rozsahu zmocnění (k čemu zmocňujete, např. pro přijímání všech písemností),
  4. datum a podpis zmocnitele.
Jakou plnou moc lze udělit advokátovi? Advokátu lze udělit pouze plnou moc pro celé řízení (dále jen ‚procesní plná moc').

Také, kdy musí být ověřená plná moc?

Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže formě i plná moc. Vyžaduje-li se pro právní jednání forma veřejné listiny, postačí, bude-li plná moc k tomuto právnímu jednání udělena v písemné formě s úředně ověřeným podpisem.

By Bouldon

Jak zrušit generální plnou moc? :: Co znamená pojem danajský dar?
Užitečné odkazy