Domovská stránka > C > Co Znamená Průtok?

Co znamená průtok?

Průtok může znamenat: objemový průtok – objem kapaliny, který proteče za jednotku času. hmotnostní průtok – hmotnost kapaliny, která proteče za jednotku času. průtok vodního toku – zpravidla objemový průtok vodního toku.

Přečtěte si více

Co je to dolní tok?

DOLNÍ TOK = část řeky, v níž má voda pomalé a klidné tempo, koryto je široké (tvar písmene U) ÚSTÍ = místo, kde se řeka vlévá do jiné řeky, do vodní nádrže, do moře nebo do oceánu. Podle toho, jak vznikaji řeky? Voda ve vodních tocích pochází z tajícího sněhu, dešťových srážek a z vody, která se vsákla do Země a na povrch znovu vyvěrá v místě nazývaném pramen. Některé řeky pramen nemají a začínají v jezerech, bažinách nebo tajícím ledovci.

Když to vezmeme v úvahu, co je to zdrojnice?

Zdrojnice je vodní tok, který se v nějakém místě stéká s jiným podobně velkým tokem, přičemž výsledný tok nese nové jméno odlišné od obou. Jde o vztažný termín – označíme-li dva stékající se toky jako A a B, a vzniklý tok jako C, pak jsou A a B zdrojnicemi toku C. Jak se značí průtok? Pravý či levý přítok určíme, podobně jako pravý či levý břeh, pohledem po proudu řeky. Každý vodní tok někam teče, v tomto smyslu každý je přítokem. Například řeka Kamenice se vlévá ve Hřensku zprava do řeky Labe, je tedy pravým přítokem Labe.

Můžete se také zeptat, co je pramen reky?

Pramen je soustředěný přirozený vývěr podzemní vody na zemský povrch. Prameny se podle způsobu vývěru dělí na sestupné, výstupné a přelivné. Za příznivých hydrogeologických podmínek se od pramene vytvoří vodní tok, který odvádí vyvěrající vodu dále do vodní sítě. Lidé se také ptají, co je to umoří? Úmoří je část pevniny, ze které všechna povrchová voda teče do jednoho moře nebo oceánu. Pomyslná hranice mezi úmořími jsou hlavní rozvodí. Nejvyšší kategorie úmoří je podle oceánu, z nichž se někdy ještě vydělují některé specifické části.

Co se vlévá do Labe?

Pod Mělníkem protéká Českým středohořím a před hranicí malebným údolím Děčínských stěn. Čechy Labe opouští v NP České Švýcarsko u Hřenska ve výšce 115 m n. m. Poté v Německu plynou vody Labe směrem na severozápad až k městu Cuxhaven. Asi 80 km za Hamburgem, kde se řeka vlévá do Severního moře. Tak jak mohou vznikat řeky? Počátek vodního toku se nazývá pramen či prameniště. Voda ve vodních tocích pochází z tajícího sněhu, dešťových srážek a z vody, která se vsákla do Země a na povrch znovu vyvěrá v místě nazývaném pramen. Některé řeky pramen nemají a začínají v jezerech, bažinách nebo tajícím ledovci.

Proč řeky Meandrují?

Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Rozdíl mezi prostým říčním zákrutem a meandrem bývá stanoven normativně, obvykle se udává, že středový úhel oblouku musí být větší než 180°.

By Enid Araldi

Co zije v řece? :: Jak si vybrat televizi?
Užitečné odkazy