Domů : Hardwarové podmínky : Definice tranzistoru

Tranzistor

Tranzistor je základní elektrická součást, která mění tok elektrického proudu. Tranzistory jsou stavebními kameny integrované obvody, jako jsou počítačové procesory, nebo procesory. Moderní CPU obsahují miliony jednotlivých tranzistorů, které jsou mikroskopické.

Většina tranzistorů zahrnuje tři připojovací body nebo svorky, které lze připojit k jiným tranzistorům nebo elektrickým součástem. Úpravou proudu mezi první a druhou svorkou se změní proud mezi druhou a třetí svorkou. To umožňuje tranzistoru fungovat jako spínač, který může zapnout nebo vypnout signál. Protože počítače pracují dvojitýa stav „zapnuto“ nebo „vypnuto“ tranzistoru může představovat 1 nebo 0, jsou tranzistory vhodné pro provádění matematických výpočtů. Jako tranzistor lze také použít řadu tranzistorů logická brána při provádění logických operací.

Tranzistory v počítačových procesorech často zapínají a vypínají signály. Tranzistory však mohou také změnit množství odesílaného proudu. Například zvukový zesilovač může obsahovat řadu tranzistorů, které se používají ke zvýšení toku signálu. Zvýšený signál generuje zesílený zvukový výstup. Kvůli nízké ceně a vysoké spolehlivosti tranzistory většinou nahradily elektronky pro účely zesílení zvuku.

Zatímco časné tranzistory byly dostatečně velké, aby vás držely v ruce, moderní tranzistory jsou tak malé, že je nelze vidět pouhým okem. Ve skutečnosti jsou to tranzistory CPU, jaké se používají v Ivy Bridge od společnosti Intel procesor, jsou odděleny vzdáleností 22 nanometrů. Vzhledem k tomu, že jeden nanometr je jedna miliontina milimetru, je to docela malé. Tato mikroskopická velikost umožňuje výrobcům čipů umístit stovky milionů tranzistorů do jednoho procesoru.

https://TechLib.com/definition/transistor

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici tranzistoru. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená Transistor, a je jedním z mnoha hardwarových výrazů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici tranzistoru užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše uvedených citačních odkazů.