Domů : Hardwarové podmínky : Definice klávesy Shift

Klávesa Shift

Klávesa Shift je a modifikační klíč na klávesnice. Jeho primárním účelem je velká písmena. Pokud není stisknuta klávesa Shift, jsou písmena zadávána malými písmeny pomocí standardní (pokud Caps Lock byl aktivován). Když uživatel při psaní písmene podrží klávesu Shift, zadá se velká verze písmene.

Klávesa Shift ovlivňuje také další klávesy na klávesnici. Můžete si například všimnout, že čísla v horní části klávesnice mají nad sebou symboly. Tyto symboly se zadávají, když během psaní příslušného čísla držíte klávesu Shift. Například Shift + 1 zadá vykřičník (!), Zatímco Shift + 8 zadá hvězdičku (*). Totéž platí pro interpunkční klávesy, jako je tečka, čárka, středník atd. Dolní symboly se zadávají, když není stisknuta klávesa Shift, zatímco horní symboly se zadávají, když je klávesa Shift stisknuta.

Vzhledem k tomu, že Shift je modifikátor, lze jej použít také ve spojení s myš. Mnoho programů vám například umožní vybrat více než jednu položku podržením klávesy Shift a kliknutím na více položek na obrazovce. Lze jej také použít k výběru části textu kliknutím na jedno místo, podržením klávesy Shift a kliknutím na jiné místo. Nakonec se někdy používá Shift klávesové zkratky které provádějí běžné příkazy. Například Control + S je standardní zkratka „Uložit“, zatímco „Control + Shift + S“ se obvykle používá pro „Uložit jako ...“

https://TechLib.com/definition/shiftkey

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici klávesy Shift. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená Shift Key, a je jedním z mnoha hardwarových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici klávesy Shift užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.