Domů : Podmínky softwaru : Definice algoritmu

Algoritmus

Algoritmus je sada pokynů určených k provedení konkrétního úkolu. Může to být jednoduchý proces, například vynásobení dvou čísel, nebo složitá operace, jako je přehrávání komprimovaného video souboru. Vyhledávače používají vlastní algoritmy k zobrazení nejrelevantnějších výsledků z jejich vyhledávání index pro konkrétní dotazy.

V počítačovém programování jsou algoritmy často vytvářeny jako funkce. Tyto funkce slouží jako malé programy, na které může odkazovat větší program. Například prohlížení obrázků aplikace může obsahovat knihovnu funkcí, které každý používá vlastní algoritmus k vykreslení jiného obrazu formáty souborů. Program pro úpravu obrázků může obsahovat algoritmy určené ke zpracování obrazových dat. Mezi příklady algoritmů zpracování obrazu patří oříznutí, změna velikosti, doostření, rozmazání, redukce červených očí a vylepšení barev.

V mnoha případech existuje několik způsobů, jak provést konkrétní operaci v rámci softwarového programu. Proto se programátoři obvykle snaží vytvořit co nejúčinnější algoritmy. Pomocí vysoce účinných algoritmů mohou vývojáři zajistit, aby jejich programy fungovaly co nejrychleji a používaly minimum systémové prostředky. Samozřejmě, že ne všechny algoritmy jsou vytvořeny perfektně poprvé. Vývojáři proto často vylepšují stávající algoritmy a začleňují je do budoucích aktualizací softwaru. Když uvidíte novou verzi softwarového programu, která byla „optimalizována“ nebo má „rychlejší výkon“, znamená to, že nová verze obsahuje účinnější algoritmy.

https://TechLib.com/definition/algorithm

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici algoritmu. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená Algorithm, a je jedním z mnoha softwarových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici algoritmu užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.