Domovská stránka > J > Jak Na Účetnictví?

Jak na účetnictví?

Účetnictví musí být správné, úplné, průkazné, srozumitelné a přehledné. Základním prvkem účetnictví je účetní záznam. Účetní záznam může být účetním dokladem, účetním zápisem či účetní knihou. Účetním záznamem je i výroční zpráva, účetní uzávěrka, odpisový plán či inventurní soupis.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, co jsou finanční aktiva?

Finanční aktivum je nehmotné aktivum, jehož hodnota je odvozena ze smluvní pohledávky, jako jsou bankovní vklady, dluhopisy a akcie. Finanční aktiva jsou obvykle likvidnější než hmotná aktiva, jako jsou komodity nebo nemovitosti, a mohou být obchodována na finančních trzích. Co jsou oprávky v účetnictví? Oprávky jsou souhrnem odpisů za celou dobu používání dlouhodobého majetku. Vstupní cena je částka, ze které budeme odpisovat. Touto cenou je ve většině případů pořizovací cena. Pokud patříte mezi plátce DPH, pak je touto cenou pořizovací cena minus DPH.

Co patří do krátkodobých pasiv?

V účetnictví se souhrnně označují jako PASIVA. dlouhodobé (bankovní úvěr se splatností delší než 1 rok, rezervy), krátkodobé (bankovní úvěr se splatností do 1 roku, závazky vůči dodavatelům, zaměstnancům, zdravotním pojišťovnám, institucím sociálního zabezpečení, vůči státu). Může se také zeptat, co je to pasivum? Pasiva v účetnictví představují zdroje, kterými jsou kryta aktiva podniku. Jde o závazky vůči věřitelům (včetně závazků z obchodního styku), vklady vlastníků do společnosti, zisky (ztráty) minulých let a výsledek hospodaření běžného roku.

Co patří do dlouhodobých aktiv?

Stálá aktiva, nazývaná též dlouhodobým majetkem. Do stálých aktiv patří nemovitosti vlastněné firmou, pozemky, různé firemní stroje, automobily a podobně. Dlouhodobý je takový majetek, který se celý nepřemění na hotovost za období kratší než jeden rok. Co řadíme do oběžného majetku? Do oběžného majetku řadíme zásoby (materiál, polotovary, hotové výrobky, nedokončenou výrobu, zboží nebo zemědělská zvířata) a peníze (hotovost v pokladně, peníze na účtech, ceniny jako kolky nebo stravenky, krátkodobé cenné papíry a pohledávky).

Jak sestavit zahajovaci rozvahu?

Zahajovací rozvaha nově vzniklé účetní jednotky obsahuje údaje o výši základního kapitálu, emisního či vkladového ážia, splaceného vkladu, pohledávky za hodnotu nesplaceného vkladu a závazku vůči společníkovi, jenž se vztahuje k hodnotě splaceného vkladu. Co je to zahajovací rozvaha? Zahajovací rozvaha sestavovaná ke dni vzniku povinnosti účtovat, obsahuje majetek a závazky existující k okamžiku vzniku této povinnosti. Den, kdy je povinna zahájit účtování: den zápisu do obchodního rejstříku. den zápisu do živnostenského rejstříku.

Pokud jde o to, jak se dělá výsledovka?

Výsledovka je tvořena pouze nákladovými a výnosovými účty. Na jedné straně figurují náklady provozní, finanční a mimořádné. Na straně druhé jsou výnosy provozní, finanční a mimořádné. Po odečtení výnosů od nákladů lze snadno zjistit, zda společnost dosáhla zisku nebo ztráty.

By Pessa

Co delat kdyz jede procesor na 100%? :: Jak najít rozdíl mezi aktivy a pasivy?
Užitečné odkazy