Kdo s koho pravidlo?
Ve frazeologickém spojení, ve smyslu kdo koho/co porazí, píšeme správně, jakkoliv to vypadá zvláštně, předložku s – kdo s koho. Nejedná se totiž o druhý pád, se kterým se předložka z pojí, ale o pád čtvrtý, který vyžaduje předložku s.
Tak kdo z koho s nebo z?
Předložka „z“ se používá výhradně ve spojení s genitivem – 2. pádem (z koho, z čeho). Tedy kdo z koho. Také, kdo z koho vyhraje? Celkem jednoduše, neboť se jedná o to, kdo vyhraje, kdo ostatní porazí – kdo s koho. Tedy kdo porazí koho (co), což je čtvrtý pád a „s“ je správně.
Co znamená být s to?
Výraz být s to použijeme, pokud chceme o někom říct, koho nebo co dokáže udělat. Vysvětlení významu nám opět může pomoci s určením pádu: být s to jako koho, co moci udělat – tedy 4. pád. Za spojení být s to často následuje infinitiv slovesa, které vyjadřuje, co daná osoba může nebo je schopna udělat. S kým čím?
1. pád | nominativ | Kdo? Co? |
---|---|---|
4. pád | akuzativ | Koho? Co? |
5. pád | vokativ | Oslovujeme, voláme |
6. pád | lokál | O kom? O čem? |
7. pád | instrumentál | S kým? S čím? |
A další otázka, koho co?
1. pád (kdo, co?) | já (Tento článek jsem psal já.) |
---|---|
3. pád (komu, čemu?) | mně, mi (Přinesl mně/mi to.) |
4. pád (koho, co?) | mě, mne (Potkali mě/mne tam.) |
5. pád (oslovujeme, voláme) | — |
6. pád (o kom, o čem?) | mně (Povídali si o mně.) |
Hlavní hrdinka románu žije v poklidném maloměste. O svých třiadvacátých narozeninách se odhodlá ke zcela radikálnímu kroku, chce svůj dosavadní život změnit. Je nucena vypořádat se jak s nečekanými pracovními obtížemi, tak s problémy osobního rázu i se zmatky v milostném životě.
Kdy se píše mne?
pád | jak se to píše |
---|---|
2. (koho, čeho) | mě [tebe] (knižně mne) |
3. (komu, čemu) | mně [tobě] (mi) |
4. (koho, co) | mě [tebe] (knižně mne) |
5. (oslovení) | já [ty] |
Pokud sloveso (s předponou) vyjadřuje směr dohromady, dovnitř, k sobě atd. shledat se, sloučit, svázat, sžírat se, shrabat, spřátelit se; Pokud sloveso (s předponou) vyjadřuje směr shora dolů nebo z povrchu pryč.
Pokud jde o to, kdo s koho 1990?
Obsah filmu Kdo s koho
Televizní komedie o neobvyklém řešení rodinných problémů s výchovou dvou dospívajících dcer. Mít doma dvě živé holčičky, které svými věčnými sourozeneckými šarvátkami brnkají rodičům na nervy, není žádná slast. Maminka (E. Jakoubková) a tatínek (R.