Domovská stránka > J > Jak Používat Klávesnici?

Jak používat klávesnici?

Používání klávesnice

  1. Klávesy na psaní (alfanumerické): Jde o stejné klávesy s písmeny, číslicemi, interpunkčními znaménky a znaky jako na tradičním psacím stroji.
  2. Ovládací klávesy: Tyto klávesy se používají samostatně nebo v kombinaci s jinými klávesami a umožňují provádět určité akce.
  3. Funkční klávesy.

Přečtěte si více

Jak klávesnice funguje?

Klávesnice je složena ze sady jednotlivých kláves, které jsou připojeny na rastr, tzv. matice kláves. Když uživatel stiskne nějakou klávesu, procesor uvnitř klávesnice zjistí jaká klávesa byla stisknuta, podle umístění klávesy v matici. Jak zadat na klávesnici? Tři základní přístupy jsou psaní pomocí kombinace Alt + Ctrl + “nějaká klávesa“, Shift + “nějaká klávesa“ a Alt + “nějaké číslo“. Poslední jmenovaný způsob se nazývá ASCII, což je prapůvodní znakový kód, který má své uplatnění především u klávesnic s numerickou částí.

Jak se dělá hvězdička na klávesnici?

Zatímco držíte pravý Alt, stiskněte klávesu pro pomlčku „-“, kterou najdete v pravé části klávesnice nalevo od tlačítka Shift. Po jejím stisknutí dojde k zápisu hvězdičky do místa, kde máte v dokumentu/programu umístěný kurzor. Většina klávesnic má ale přímo tlačítko hvězdičky na číselné straně klávesnice. Také, jak zapnu klávesnici? Jako první proto zkontrolujte vypínač na zadní nebo na pravé straně klávesnice. To, zda je klávesnice zapnuta, vidíte i díky svítící kontrolce. Vypnutí může být i příčinou „nefunkčnosti“ numerické klávesnice, proto si nejprve ověřte, zda máte zapnutý NumLock.

Jak přepnout klávesnici na znaky?

Změna klávesnice na počítači (s Windows) je nejsnadněji proveditelná tak, že podržíte levý alt, k němu zmáčknete shift. Klávesnice se bude přepínat mezi těmi, které jsou nastaveny v základu, většinou to bude klávesnice česká a anglická – pokud jste neprovedli změnu nastavení. Můžete se také zeptat, kolik kláves má 100% klávesnice? Jedná se o ČSN 36 9050 z roku 1994, která stanovuje rozmístění znaků na 48 klávesách (vychází z typu QWERTZ) ve dvou úrovních, tj. základní a po stisknutí Shiftu.

Jak přepnout funkční klávesy?

Funkce klávesových zkratek

Poznámka: Přepnete-li pomocí klávesové zkratky Fn + Esc „Zámek funkční klávesy“ na hodnotu Zapnuto, k aktivaci akcí funkční klávesy nebude potřeba stisknout klávesu Fn, včetně kláves Home a End.
Jak se píše děleno na klávesnici?

dělení

DěleníLevý AltPravý Alt
÷Ctrl + Alt + úAltGr + ú

Také, jak se píše na klávesnici rovná se?

Postupujeme následovně:

  1. Držte zmáčknutý levý Alt (dole, vlevo od tlačítka mezerník).
  2. Na numerické klávesnici vyťukejte číselnou kombinaci 61 pro =, respektive 8800 pro ≠.
  3. Pusťte levý Alt a automaticky dojde k zápisu do textu.

By Obie Hobbie

Kdy se používá Nezlomitelná mezera? :: Jak se používá klávesnice?
Užitečné odkazy