Domovská stránka > K > Kde Je Vesmír?

Kde je vesmír?

Na otázku, "kde je konec vesmíru" můžeme tedy dát relativně přesnou odpověď. To, co vidíme jako "konec vesmíru", je vzdáleno 46 miliard světelných let, i když fotony, která nám informaci o těchto místech přinášejí, jsou staré teprve 13,8 miliardy let.

Přečtěte si více

Co je větší než vesmír?

Nový výzkum astronomů z Univerzity v Nottinghamu naznačuje, že vesmír je nejméně 10× větší než jsme si doposud mysleli. Tvrzení vědců se opírá o pozorování vesmírných i pozemních dalekohledů a matematické modely. Co by se stalo s člověkem ve vakuu ve vesmíru? Pokud by si kosmonaut sundal skafandr ve vesmírném prostoru, během 15–20 sekund by ztratil vědomí v důsledku prudkého poklesu tlaku. Vnitřní tlak lidského těla není dostatečný, aby kosmonaut vybuchnul, avšak přítomnost plynů by mohla vážně poškodit jeho vnitřní orgány.

Kolik stupňů Celsia je ve vesmíru?

Ale také ji nikdo nezměří, jen se dá odhadnout, a to na 1032 stupňů, což je číslo obsahující 32 nul. Následně teplota vesmíru klesala, až se asi 380 tisíc let po jeho vzniku záření oddělilo od látky – v té době mělo teplotu asi 3000 K. Ta se s rozpínáním vesmíru snížila až na současných 2,726 K, tj. na −270,274°C. Lidé se také ptají, jaká je velikost vesmíru? Pozorovatelný vesmír má v průměru asi 93 miliard světelných let. A důvodem, proč je větší než 13,7, je to, že to, co vyzařovalo světlo před 13,7 miliardami let, se pohybuje pryč. Takže teď jsou dalších 40 miliard světelných let dál.

Co je středem vesmíru?

V astronomii je heliocentrismus modelem stavícím Slunce do středu sluneční soustavy a celého vesmíru. Slovo je odvozeno z řeckého (ἥλιος hélios = „Slunce“ a κέντρον kentron = „střed“). Historicky je heliocentrismus protikladem geocentrismu a v současné době modernímu geocentrismu, které kladou jako centrum Zemi. Podle toho, kdo byl prvním člověkem ve vesmíru? 1961 vzlétl člověk poprvé do vesmíru. Byl to sovětský občan a jmenoval se Jurij Alexejevič Gagarin.

Co je to Země?

Země je třetí planeta sluneční soustavy se střední vzdáleností od Slunce asi 1 AU, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Jak se nazývá nejhmotnější objekt ve vesmíru? Nejhmotnější a zároveň druhou největší galaxií v Místní skupině galaxií je naše vlastní galaxie – Galaxie Mléčná dráha, rozsáhlá spirální galaxie s průměrem 100 000 světelných let a šířkou 3000 světelných let.

Co je ve vesmíru?

Je to všechno prostor a čas a všechno v něm obsažené, jako jsou galaxie, planety, měsíce, asteroidy. Vesmír je všechno, všechen prostor, záležitost a čas sám. Vědci si stále nejsou jisti, jak velký vesmír je, ale věří, že je zhruba 13,8 miliardy let starý. Slovo pochází z latinského universum a znamená "všechny věci".

By Tati

Co je největší planeta? :: Jak nastavit vyskakovací okna Messenger?
Užitečné odkazy