Domovská stránka > J > Jak Regulovat Otáčky Ventilátoru V Pc?

Jak regulovat otáčky ventilátoru v PC?

Základní desky také obsahují teplotní čidla a otáčky lze regulovat softwarově v závislosti na aktuální teplotě. To je možné v BIOSu nebo nějakým externím programem (např. SpeedFan). Takové řešení je vhodné zejména pro chlazení procesoru.

Přečtěte si více

Jak snížit otáčky ventilátoru v PC?

Nastavení ventilátoru v biosu

Zde rozklikněte volbu CPU Smart FAN Mode. A z těchto 3 voleb to nastavte jako vidíte na obrázku – Voltage. A u volby System Smart FAN zkontrolujte, že máte nastaveno Enabled (Zapnuto). Vše následně uložte stiskem klávesy F10 – Save.
Také, jak snížit rychlost ventilátoru? Nejjednoduší způsob jak snížit otáčky ventilátoru, je snížit napájecí napětí (v PC 12V). Toho lze dosáhnout např. vložením předřadného odporu před ventilátor.

Také, jak nastavit fan speed?

Nastavení rozmezí otáček větráků provedete pod záložkou Speeds. Klepněte na rychlost, kterou chcete nastavit. V dolní části okna se pak objeví pruh s nastavením minimální a maximální hodnoty. Hodnoty se zadávají v procentech z maximální rychlosti větráku. Když to vezmeme v úvahu, jak zvýšit otáčky ventilátoru? Program na zrychlení větráku neexistuje, jedině zvýšení napájecího napětí. Maximálně se můžeš podívat, jestli v přívodu k větráku není předřadný odpor a ten vyndat.

Jak zpomalit vetrak?

Hodnoty součástek

Jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že abychom větráček zpomalili na poloviční otáčky (předpokládáme-li jeho lineární charakteristiku) museli bychom použit předřadný odpor 60 až 80Ohm. Praxe však ukázala, že v 99% postačí odpor 39 až 53Ohm (snížení otáček cca o 1/3).
Jak ztišit větrák? Pokud si na výměnu chladiče grafické karty netroufáte, můžete snížit hlučnost ventilátoru prostřednictvím freewarového nástroje Rivatuner.

Jak ztišit větrák v notebooku?

Co se týče desktopů, již legendárním programem, který je stále vyvíjen, pro správu rychlostí větráčků, je Speedfan. Ten bezplatný nástroj umí monitorovat stav hardwaru, hodnoty napětí, rychlosti větráků a teploty komponent včetně pevných disků. Jsou-li větráky na vašem počítači příliš hlučné, Speedfan je skvělým lékem. Jak regulovat ventilátor? Každý regulátor má totiž určité proudové rozpětí, mimo které není možné motor ventilátoru řádně regulovat. Aby bylo možné regulovat i ty nejslabší ventilátory, je nutné na regulátoru nejprve nastavit hodnotu minimální rychlosti otáček, od které se bude rozsah regulace odvíjet.

Jak zvýšit otáčky ventilátoru v notebooku?

Rychlost otáček ventilátoru jde dána nastavením BIOSu, který to řídí podle teplot uvnitř počítače (procesor, řadič, grafika,) Může na to mít vliv i výkov procesoru. Pokud vzroste, může BIOS preventivně zvýšit otáčky chladiče. Rozhodně to neřídí Windows.

By Yancy

Jak zrychlit ventilátor v notebooku? :: Jak nastavit chlazeni piva?
Užitečné odkazy