Domovská stránka > C > Co Sviti V Led Diodě?

Co sviti v LED diodě?

LED dioda vyzařuje světlo právě díky P-N přechodu, kterým prochází elektrický proud. Oficiální český název zní elektroluminiscenční dioda. Slangově ji však každý nazývá spíše jako ledka.

Přečtěte si více

Jak regulovat LED?

Nejjednodušším řešením je stmívání u starých žárovkových zdrojů (klasických žárovek nebo halogenek), tam si vystačíte s běžným stmívačem. Také poměrně velkou část zářivkových a LED svítidel lze stmívat. Pro možnost stmívání v jejich případě je ale na rozdíl od žárovek nutné splnit řadu podmínek. Co je to LED žárovka? Ledky fungují na principu elektroluminiscence, což znamená přeměnu elektrické energie přímo na světlo. Na rozdíl od klasických žárovek nevzniká u LED žárovek téměř žádné teplo. Díky tomu se většina energie přemění na světlo a žárovka nepotřebuje tak vysoký příkon –⁠ tím pádem nespotřebuje tolik elektřiny.

Co je to LED dioda?

LED dioda je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) kdy při průchodu elektrickým proudem emituje světlo. Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. LED vyzařuje z obnaženého PN přechodu, a vede stejnosměrný proud pouze jedním směrem. Jak na LED osvetleni? Zapomeňte na watty, sledujte údaj o světelném toku.

Například LED ekvivalent klasické 60wattové žárovky má hodnotu 806 lumenů, takže pokud chcete přibližně stejnou svítivost, dívejte se po žárovce s podobnou hodnotou – právě ta je ideální pro běžný centrální zdroj světla v místnosti.

Jak rozsvítit LED diodu?

Protože ale protékající proud potřebujeme omezit, zařadíme mezi kladný pól baterie a kladný pól LED diody rezistor 220 ohmů. Druhý vývod LED diody (ten kratší, tam co je na diodě ploška) připojíme drátkem na záporný pól baterie (-). Jupí, svítíme !!! Když to vezmeme v úvahu, jaké napětí pro led diody? Napětí LED diod se liší podle každé LED diody, zpravidla platí, že se pohybuje kolem 1,5-3,5V ale to je veliké rozpětí a proto se na hodnotu napětí LED diody podívejte při nakupování.

Co je to prahové napětí?

Prahové napětí UP je napětí v propustném směru, při kterém diodou začíná procházet proud (UF>UP), je to napětí, při kterém připojené vnější napětí překoná difúzní napětí diody a zruší tak potenciálovou přehradu. Jak ovládat LED pásky? Ovládání LED pásky

Většinou jsou pásky ovládány dálkovými ovladači, pomocí kterých si můžete zapnout/vypnout LED pásek, nastavit si intenzitu světla a v případě použití RGB pásky si změnit i barvu světla. Další možností jak LED pásky ovládat, je mít již připravenou elektroinstalaci a např.

Jak ztlumit LED světlo?

Většina stmívačů pro LED žárovky má však kapacitní zátěž, proto se pro jejich stmívání hodí univerzální stmívač nebo stmívač ovládající kapacitní zátěže. Praktické zkušenosti říkají, že za vhodnější jsou považovány takové stmívače, které ke svému zapojení potřebují i nulový vodič.

By Ackley Falconio

Jak vybrat stmívač? :: Co znamená být s tvrdým Y?
Užitečné odkazy