Domovská stránka > C > Co Je To Řadič Domény?

Co je to řadič domény?

Řadič domény, doménový řadič (anglicky domain controller, DC) je server v počítačové síti, který odpovídá na autentizační požadavky v počítačové síťové doméně. Umožňuje přístup k prostředkům domény z dalších počítačů v doméně.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, co je to strom domén a co je les domén v active directory?

Les (Forest), schéma a vztahy důvěry

Jeden nebo více stromů se nachází v lese (Forest). Les sdílí společné AD schéma (Active Directory Schema). Schéma definuje AD databázi, co v ní může být uloženo a jakou to má strukturu. Každá doména má vlastní databázi (obsah), ale stejnou strukturu (schéma).
Podle toho, jak spustit active directory? Instalace AD – server s GUI

  1. Otevřeme Server Manager.
  2. Manage > Add Roles and Features.
  3. Next.
  4. Role-based or feature-based installation.
  5. Vybereme náš server a next.
  6. Zaškrtneme Active Directory Domain Services, klikneme na Add Feature (Administrative tools, powershell module), Next.
  7. Next (žádné další features nepotřebujeme)
  8. Next.

Co je to doména ve Windows?

Doména Windows (NT4-style domain, classic domain) je v informatice označení pro již zastaralou jednoduchou plochou adresářovou službu, ve které jsou umístěny informace o objektech v počítačové síti (uživatelské účty, počítače, tiskárny, oprávnění a další údaje). Můžete se také zeptat, jak funguje active directory? Služba Active Directory umožňuje správcům sítě vytvářet a spravovat domény, uživatelé a objekty v rámci sítě. Správce může například vytvořit skupinu uživatelů a udělit jim konkrétní přístupová oprávnění k adresářům na serveru.

Co znamená slovo doména?

Slovo „doména“ je zkratka, správně bychom měli říkat „doménové jméno“. Je to unikátní adresa na internetu. Používá se tak, že se přímo píše do internetového prohlížeče (např.) a také tvoří část emailové adresy za @ (např.) Jaké objekty se nachází v Active Directory? V databázi Active Directory jsou uloženy objekty organizačních jednotek, uživatelských účtů a skupin. Organizační jednotka představuje jakýsi kontejner, který může obsahovat další objekty. Dále rozlišujeme uživatelské účty a účty počítačů. Různé druhy skupin byly jmenovány v části Active Directory – Instalace.

Co je to internetová doména?

Internetová doména (doménové jméno) je v informatice označení jednoznačného jména (identifikátoru) počítače nebo počítačové sítě, které jsou připojené do Internetu. Příkladem doménového jména je zápis cs.wikipedia.org . Jak zjistit doménu počítače? Otevřete Ovládací panely. Klikněte na Systém a zabezpečení > Systém. Na stránce Základní informace o počítači uvidíte v části Nastavení názvu počítače, domény a pracovní skupiny položku Úplný název počítače.

A další otázka, jak se připojit k doméně?

Pokud potřebujete připojit počítač do domény, je nutné znát přesný název domény a mít uživatelské oprávnění pro přidání počítače do domény. Pak jen stačí kliknout v panelu Systém klepnout na položku Změnit nastavení, která se nachází ve skupině Nastavení názvu počítače, domény a pracovní skupiny.

By Roslyn

Jak odebrat počítač z domény? :: Jak zakázat proces?
Užitečné odkazy