Domovská stránka > C > Co Jsou Činidla?

Co jsou činidla?

Činidlo (nebo také reagens) je pomocná chemická látka, která se zkoumanou látkou vyvolává specifickou chemickou reakci. Činidlem mohou být nejrůznější látky, například standardizované sloučeniny, indikátory, tlumivé roztoky, cheláty, kyseliny, hydroxidy nebo soli.

Přečtěte si více

Také, co je oxidovadlo?

Oxidovadlo je látka schopná přijímat elektrony, Redukovadlo je látka schopná elektrony odevzdávat. Co je to reakce? Chemické reakce jsou děje, při kterých z výchozích látek (reaktantů) vznikají látky jiného složení (produkty); chemické reakce popisuje chemická rovnice.

Co to jsou reaktanty?

Reaktant je látka nebo látky, které vstupují do chemické reakce a mění se na produkt nebo produkty. Během reakce se reaktanty spotřebovávají. Reaktantem mohou být prvky nebo chemické sloučeniny. V biochemii, zejména v souvislosti s enzymatickými reakcemi, se reaktanty běžně nazývají substráty. Co je to přesmyk? Přesmyk je stavba (vedení kolejí) umožňující přejezd vlaků mezi kolejemi/tratěmi bez narušení jízdy vlaků jedoucích po jiné koleji.

Také, co znamená oxidující?

Procesy redukce a oxidace (obvykle označované souhrnně jako redoxní děje) souvisí s výměnou valenčních elektronů mezi atomy nebo ionty během chemické reakce. Oxidace znamená ztrátu jednoho nebo více elektronů (vzroste oxidační číslo atomu/iontu, který byl zoxidován). Co jsou oxidační látky? Oxidační činidlo je látka, která přijímá elektrony od jiné látky, oxiduje ji a sama sebe redukuje. Mezi nejsilnější oxidační činidla patří prvky z pravé horní části periodické tabulky (například: fluor, kyslík, chlor) a některé sloučeniny (anorg. kyseliny, manganistany, peroxidy) a některé druhy molekul prvků (ozon).

Můžete se také zeptat, jak poznat redukční činidlo?

Redukční činidlo je látka, která odevzdává své elektrony jiné látce, redukuje ji a sama sebe oxiduje. Mezi nejsilnější redukční činidla patří prvky z levé dolní části periodické tabulky (například: cesium, francium, lithium, sodík, draslík), díky snaze získat elektronovou konfiguraci předchozího vzácného plynu. Co je to Redoxni reakce? Redoxní (nebo oxidačně-redukční) reakce je druh chemické reakce, která zahrnuje přenos elektronů mezi dvěma speciemi. Co je to "specie"? To, že došlo k přenosu elektronů, poznáme podle toho, že u reagujících látek došlo ke změně jejich oxidačních čísel.

Jak poznat Kyselinotvorný oxid?

Jak rozeznat oxidy? Je-li E ≤ 1, je oxid zásadotvorný. Je-li 1< E ≤ 2, je oxid amfoterní. Je-li E > 2, je oxid kyselinotvorný.

By Bazil Mang

Jak poznat oxidy? :: Jak blokovat hovory a SMS?
Užitečné odkazy