Domovská stránka > C > Co Je Největší Planeta?

Co je největší planeta?

Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Sluneční soustava je někdy popisována jako dvojsystém skládající se ze Slunce a Jupiteru jako hlavních dvou členů a dalších menších těles. Jupiter, Saturn, Uran, a Neptun jsou označovány jako plynní obři, či planety jupiterského typu.

Přečtěte si více

Jak dlouho přežije člověk ve vakuu?

Vzhledem k tomu, že při dekompresi nelze zadržet dech, tělo (a především mozek) se velmi rychle ocitne bez kyslíku. Letečtí lékaři říkají, že při náhlé dekompresi ve velké výšce má člověk na orientaci a záchranu života méně než deset sekund. Tak jak dlouho by přežil člověk ve vesmíru? Na rozdíl od Země je vesmír vakuum bez „vzduchu“. Není tam téměř žádný atmosférický tlak, takže dochází k varu tekutin, při kterém se začnou měnit v plynné skupenství, při velmi nízkých teplotách. To jsou podmínky, které lidské tělo bez ochrany nevydrží. Astronaut bez skafandru ve volném vesmíru přežít nemůže.

Jak přežít ve vesmíru?

Nezadržitelně se blíží doba vesmírného turismu, lidská touha po objevování neznámého získá nový rozměr. Vychází první praktická příručka, jak ve vesmíru přežít, na co se připravit. Od praktických rad, jak vykonat potřebu, jak se najíst či umýt, po nástrahy, jež člověka čekají mimo raketoplán či vesmírnou stanici. Jaká je zima ve vesmíru? Ve vesmíru je rozsah teplot v porovnání s tím, co známe na Zemi, gigantický. V prostoru mezi hvězdami, kde je téměř vakuum dosahuje nejnižší teplota −270 °C a naopak v nitrech hvězd jsou teploty až několik desítek milionů stupňů! Látku není možné stále více a více ochlazovat na libovolnou teplotu.

Lidé se také ptají, jaká byla nejvyšší teplota na zemi?

Nejvyšší kdy na Zemi naměřená teplota je 56,7 °C, která byla naměřena v roce 1913 v Údolí smrti v USA. Jaké je nejchladnější místo sluneční soustavy? Nejchladnějšími místy v naší sluneční soustavě, jejichž teplotu s dostatečnou jistotou známe, jsou krátery poblíž jižního pólu Měsíce, do nichž nikdy nedopadá sluneční světlo. Teplota tam klesá pod −238 °C. Tedy žádné Pluto nebo ledová jádra komet na vzdálených oběžných drahách.

Jak je daleko do vesmíru?

Podle FAI (Mezinárodní letecké federace) je hranicí vesmírného prostoru vzdálenost 100 km od povrchu Země – tzv. Kármánova hranice. Do této hranice se hovoří o nadmořské výšce. V případě Země do této hranice zasahují i další vrstvy její atmosféry (termosféra a exosféra). Jak je velký pozorovatelný vesmír? Pozorovatelný vesmír je kulová část vesmíru, ze které mohlo od vzniku vesmíru na planetu Zemi doputovat nějaké elektromagnetické záření. V současnosti je průměr pozorovatelného vesmíru odhadován na 93 miliard světelných let.

Jak velké je Slunce?

Průměr Slunce je zhruba 1 400 000 km, což činí asi 109 průměrů Země. Jeho objem je tedy asi 1,3 milionkrát větší než objem Země. Hustota Slunce činí průměrně 1 400 kg m3.

By Orly

Jak se projevuje kundalini? :: Kde je vesmír?
Užitečné odkazy