Domovská stránka > K > Kolik Se Vešlo Na Disketu?

Kolik se vešlo na disketu?

Základními parametry disket jsou jejich velikost, hustota záznamu dat a z toho vyplývající kapacita. Pro 3½" mechaniky se používaly tři typy disket; DD – kapacita 720 KiB, HD – kapacita 1,44 MiB, ED – kapacita 2,88 MiB. Dnes se používá jen 1,44 MiB.

Přečtěte si více

Jak funguje Disketa?

Diskety – noční můra nejen adminů

Ještě než se vrhneme na pevné disky, musíme udělat malou zastávku u optických mechanik. Ty pracují na principu laserového světla, nebo elektromagnetických vln blízkých světelnému spektru. Mezi optické mechaniky se počítají zařízení jako CD, DVD, Blu-ray nebo HD DVD.
A další otázka, co jsou to diskety? Disketa je označení pro druh paměťového média postaveném na magnetickém základu, kdy magnetická vrstva je nanesena na pružný rotující diska, který je vyroben z plastu. První disketu představil světu David Noble ze společnosti IBM. To se událo v roce 1967.

Jaká je velikost diskety?

VelikostHustotaKapacita diskety
51/4"DD360 kB
51/4"HD1,2 MB
31/2"DD720 kB
31/2"HD1,44 MB
Jak funguje CD? Laserový paprsek prochází nejprve hranolem s polopropustným zrcadlem. To ho propustí jen jedním směrem, zpět již neprojde a bude odražen. Paprsek se dostává do fokusačního systému, kde je soustavou čoček zaměřen na povrch disku. Povrch disku CD je opatřen odrazivou vrstvou, která způsobí odraz laserového paprsku zpět.

Které médium nelze přepisovat?

CD-ROM - optické disky s kapacitou 650 MB, které nelze přepisovat. Princip ani formát záznamu se neliší od zvukových CD. Rychlost CD mechanik se udává v násobcích rychlosti 150KB/s. Kolik GB má CD? Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty.

Tak co dělá cd rom?

CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována“ od výroby a nejde je tak měnit. Tak co jsou to optická média? Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru.

Také, co je přenosné paměťové médium?

Paměťové médium či také datové médium je paměťový nosič datových informací. Každá informace musí mít nějaké své paměťové médium, na kterém je uložena neboli uchována, proto aby se s ní mohlo dále nějak prakticky manipulovat, tedy tzv. byla správně přečtena (např.

By Mariejeanne Buyck

Kde se používají optická vlákna? :: Jak vzniká laserový paprsek?
Užitečné odkazy