Domovská stránka > K > Kdo Je Oběť?

Kdo je oběť?

Agresor je člověk, který vyvolává násilné konflikty a terorizuje své okolí. Za nebezpečnou agresi považujeme takovou, která je fyzická a využívá násilí. Nicméně agrese může být i verbální, kdy agresor oběti nadává a vyhrožuje - i takové jednání však může vzbuzovat obavy a pocit ohrožení.

Přečtěte si více

A další otázka, kdo nejčastěji šikanuje?

Spektrum odlišností je velké, nejčastěji jsou šikanováni jedinci handicapovaní vzhledově, sociálně či fyzicky, lidé úzkostní, plaší, či ti, kteří se odlišují rasově, národnostně, vyznáním nebo chováním. Stejně tak se může obětí stát nový člen skupiny (nový žák, spolupracovník). A další otázka, co se považuje za šikanu? Za šikanování se považuje, když jeden nebo více žáků úmyslně a opakovaně ubližuje druhým. Znamená to, že vám někdo, komu se nemůžete ubránit, dělá, co je vám nepříjemné, co vás ponižuje, nebo to prostě bolí – strká do vás, nadává vám, schovává vám věci, bije vás.

Jak se nestat obětí šikany?

Výzkum opakovaně potvrdil, že fyzické tresty souvisejí s šikanujícím chováním.

  1. Zůstaňte s dítětem napojeni i v těžkých časech. U osamělých dětí se pravděpodobnost šikany zvyšuje.
  2. Demonstrujte dítěti sebevědomé chování s druhými lidmi.
  3. Učte své dítě respektující asertivitě.
  4. Učte své dítě sociálním dovednostem.
Jak postupovat v případě šikany? V případě zjevných projevů šikany (okradení, vyhrožování, ublížení na zdraví, zničení osobních věcí apod.) není ani od věci obrátit se na policii. Pokud by se ukázalo, že dítě opravdu někdo šikanuje, odborníci nedoporučují pokoušet se to s ním, ani s jeho zákonnými zástupci řešit na vlastní pěst.

Kdo bývá agresor?

Za agresora je považováno i dítě, které oběti fyzicky či psychicky nenapadá, nýbrž zmanipuluje a zorganizuje skupinu, proti které je oběť bezmocná. Pro agresory je typické dominovat, ovládat druhé, bezohledně se prosazovat. Tak jak poznat agresora? Agresor vsugerovává své oběti, že bez něj se neobejde, že může být ráda, že on se obětuje a je s ní ve vztahu.

  1. Své chyby nepřizná, ale obviňuje vás.
  2. Vše kritizuje, všechno podle něj děláte špatně.
  3. Vydírá, vyhrožuje, ale přitom se ohání morálkou.
  4. Komunikuje nepřímo, lže, překrucuje skutečnost.

Lidé se také ptají, jak se chová oběť?

Lidé, kteří se cítí být obětmi, si nesou pocity provinění za to, jací jsou. Utápí se v nich. Pocit vlastní neschopnosti proniká celým jejich životem. Je pro ně nesmírně těžké vybudovat si realistický sebeobraz, protože si zkrátka nevěří a mají nízkou sebeúctu. Může se také zeptat, jak se projevuje šikana? Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní, v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako nápadné přehlížení a ignorování jedince ve skupině.

Tak jak vypada šikana?

Jde o mírné, převážně psychické formy násilí, kdy se okrajový člen skupiny necítí dobře. Je neoblíben a není uznáván. Ostatní ho více či méně odmítají, nebaví se s ním,pomlouvají ho, spřádají proti němu intriky, dělají na jeho účet „drobné“ legrácky apod.

By Williamson Lakhvinder

Jak vznika šikana? :: Co znamená Gitano?
Užitečné odkazy