Domovská stránka > K > Kdo Byl Schliemann?

Kdo byl Schliemann?

Heinrich Schliemann, celým jménem Johann Ludwig Heinrich Julius Schliemann (6. ledna 1822, Neubukow – 26. prosince 1890, Neapol), byl německý podnikatel, obchodník a archeolog. Pátral na severozápadě Malé Asie a podle popisů krajiny v Homérově eposu Ilias (Iliada) nalezl legendární město Trója a později i Mykény.

Přečtěte si více

Které město objevil Heinrich Schliemann roku 1870 na tureckém pahorku Hisarlik?

Troja byla údajným dějištěm desetileté války mezi Trojany a vojsky Řeků, kterou popisuje v klasickém eposu Ilias básník Homér. Objevitelem Troje se v roce 1870 stal německý archeolog Heinrich Schliemann, který odkryl tajemství ukryté pod povrchem pahorku Hisarlik. Jak došlo k objevu pokladů krále Priama? Amatérský německý archeolog budil dojem snílka, který slepě věří Homérovým spisům. Město však nakonec vykopal a učinil i další nálezy. V Tróji Schliemann před 140 lety, 31. května 1873, našel také bájný poklad krále Priama.

Kdo napsal trojskou válku?

Průběh řecké invaze a bojů, které se odehrály na Trojské pláni, podrobně popsal básník Homér v nepřekonatelné epické básni Ilias. Ta je úplně nejstarším zachovaným dílem evropské literatury. Po 10 letech bojů byli vojáci nesmírně vyčerpaní. Zemřel už hrdina Achilleus, i Paris, kvůli kterému válka začala. Který archeolog provedl první vykopávky v Mykénách? Schliemann v Mykénách objevil první ze šachtových hrobů na místě, které je dnes známo jako „okruh hrobů A". Při vykopávkách bylo objeveno devatenáct koster obklopených zlatými šperky, zlatem a stříbrem vykládanými zbraněmi, zlatým brněním i zlatými a stříbrnými poháry.

Jak byl zabit Achilles?

Achilles je syn bohyně Thetis a krále Pélea a vychován byl kentaurem Cheirónem. Zabil nejudatnějšího obhájce Tróji Hektóra, a tím pomstil smrt svého milence Patrokla. Sám však zemřel brzy poté zásahem Paridova šípu do své paty, která byla jeho jediným zranitelným místem. Kdo trefil Achilla do paty? Když Thetis viděla, že synka od války neuchrání, nechala pro něj aspoň ukovat nejskvělejší zbroj u zbrojíře bohů, Hefaista. Devět let Achilles udatně bojoval v čele achajského vojska. Až ho Paris, syn trojského krále a původce celé té dlouhé, nesmyslné války, zbaběle schovaný v křoví, trefil šípem do paty.

Jak se skloňuje Achilles?

Substantivumsingulárplurál
akuzativAchilla
vokativAchille
lokálAchillovi / Achillu
instrumentálAchillem
3 další řádky Tak co zapříčinilo trojskou válku? Dle Homéra byl důvodem Trojské války únos krásné Heleny, dcery spartského krále Tyndarea, které se zmocnil Paris. Helena si jako svého budoucího muže, a tím i budoucího krále Sparty, vybrala nejbohatšího z Achájců Meneláa. Paris byl zatracený syn krále Priama a jeho ženy Hekabé.

Jak dopadl Paris?

Paris se tak stal nejen příčinou války, ale také záhuby Tróje. Paris sám ve válce zahynul, stejně tak jeho rodiče a všichni jeho bratři. Přesto však ještě dosáhl velké slávy, když svým šípem zabil Achilla, největšího řeckého reka.

By Stu

Kde se nacházelo město Trója? :: Jak vypadá SCP?
Užitečné odkazy