Domovská stránka > K > Kdy Je V Šachu Pat?

Kdy je v šachu pat?

V šachu pat nastává tehdy, když hráč, který je na tahu, není šachován, ale nemůže udělat žádný tah v souladu s pravidly (žádný z kamenů nemá volné pole k pohybu, případně se nemůže pohnout, protože by tím byl protihráčův král vystaven do šachu). V takové situaci se tedy nejedná o mat a partie končí remízou.

Přečtěte si více

Co je to šach?

Šach je útok na soupeřova krále. Krále není možné sebrat. Útok na krále musí bránící hráč svým dalším tahem zrušit. Pokud nejde útok na krále zrušit, jedná se o mat. Co je to mat? Matem rozumíme takové ohrožení soupeřova krále (šach), které nelze odvrátit žádným podle pravidel přípustným tahem. V případě, že byl matící tah přípustný, partie ihned končí a hráč, který dal soupeřovu králi mat, automaticky vyhrává.

Jak Stare jsou šachy?

V Persii, kde byla hra modifikována a přejmenována na šatrandž, nalézáme první zmínku o ní kolem roku 600 n. l. Za nejstarší doložené šachové figurky byly pokládány perské ze 7. století, nicméně roku 2002 byla v Albánii objevena šachová figurka ze slonoviny už ze 6. století. Jaký je nejoblíbenější sport? 1. Fotbal. S více než 3,5 miliardami hráčů a fanoušků je fotbal zdaleka nejpopulárnějším sportem na světě. Není divu, že většina sportovních stánků na planetě jsou fotbalové stadiony.

Jaký je nejtěžší sport?

Box. Box bezpochyby patří mezi nejnáročnější sporty. Sportovci musí být ve výtečné fyzické kondici, mít vypracované ruce, jelikož souboj probíhá pomocí úderů pěstmi. Tento sport je náročný také z hlediska velmi vysokého rizika dlouhodobých znanění. Kde vznikl sport? Z Mezopotámie, kde se lidé, kvůli dobrým životním podmínkám, usazovali nejdříve a nejčastěji, máme první důkazy o různých sportovních aktivitách. Oblíbenými byli závody na vozech, tažených koňmi, které poháněl tzv. „vozataj“.

Může se také zeptat, kdy a kde začíná vznikat moderní novodobý sport?

Sport je význačným fenoménem současné doby. Cesta k tomuto jeho postavení začala v Anglii s nástupem industrializace a s následnou urbanizací. Nové společenské podmínky a změny ve způsobu života lidí umožnily nárůst volného času a nové možnosti jeho využívání. Může se také zeptat, jaké sporty vznikly v anglii? K tradičním a oblíbeným sportům patřily v Anglii (Velké Británii) dlouhodobě především koňské dostihy, kriket, box (rohování), četné for- my zápasu a šermování, tenis, proto-atletické a později atletické soutěže, zejména chůze a běhy na nejrůznější vzdálenosti, a také football či soccer, předchůdci moderní kopané.

Jak nejrychleji vyhrat šachy?

K výhře v šachové partii budete potřebovat šest kroků:

  1. Dobře zahajte. Cílem prvních tahů je získání kontroly nad šachovnicí.
  2. Neodevzdávejte figury zadarmo.
  3. Dostaňte figury do dobré pozice.
  4. Útok na krále zkoordinujte.
  5. Vlastního krále udržujte v bezpečí
  6. Vždy hrajte férově

By Perseus

Kde má Linux využití? :: Jak se hrají šachy?
Užitečné odkazy