Domovská stránka > C > Co Způsobí Ransomware?

Co způsobí ransomware?

Ransomware (alias rogueware nebo scareware) omezuje uživatelům přístup k jejich počítačovému systému nebo souborům. Za obnovení přístupu požaduje program zaplacení výkupného. Nejnebezpečnější útoky tohoto typu má na svědomí ransomware WannaCry, Petya, Cerber, CryptoLocker a Locky.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, co je ransom?

Ransomware (z anglického slova „ransom” = výkupné) je škodlivý druh programu, který uzamkne počítač, tablet nebo chytrý telefon, či zašifruje soubory, za jejichž zpřístupnění požaduje finanční obnos (výkupné). A další otázka, jak se šíří ransomware? Ransomware se typicky šíří jako trojský kůň, případně jako červ, vstupující do systému například přes stažený soubor nebo skrze chybu v zabezpečení. Program pak zatíží systém: například začne šifrovat data na disku.

Jak se projevuje ransomware?

Jedním z typických příznaků je vypnutí bezpečnostního programu bez vašeho vědomí. Malware se pokouší v počítači schovat a antivirový program mu situaci značně komplikuje. Sofistikované hrozby proto obsahují i funkce pro deaktivaci antiviru. Můžete se také zeptat, co je to ransomware a jak se proti němu bránit? Jde o napadení zařízení připojeného k internetové síti. Cílem takového útoku je zašifrování důležitých dat na vašem zařízení. Hackeři pak požadují výkupné.

Co je to malware?

Malware zahrnuje všechny typy škodlivého softwaru, včetně virů, a kyberzločinci jej používají z mnoha důvodů, jako například: Navedení oběti k poskytnutí osobních údajů za účelem krádeže identity. Odcizení údajů o platební kartě nebo jiných finančních dat spotřebitele. Čím je nebezpečný phishing? Důsledkem může být instalace malware, odcizení přihlašovacích údajů nebo případně i manipulace s názory uživatele. Poskytovatelé elektronických schránek se snaží své uživatele před útoky chránit. Například Google zablokuje denně více než 100 milionů phishingových e-mailů.

V jaké zemi vznikl vůbec první počítačový vir?

První počítačový virus vyvinuli v lednu 1986 v Pákistánu bratři Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi, kteří vlastnili softwarovou firmu. Vir neměl nijak škodit. Právě naopak. Původně byl navržený tak, aby bratry chránil před nelegálními kopiemi jejich softwaru na disketách. Tak jak poznat zavirovaný telefon? Pokud máte pocit, že celý telefon funguje výrazně pomaleji, rychleji se zahřívá, zamrzá nebo se samovolně restartuje, může to znamenat právě virus v mobilu. Velmi často mohou selhávat aplikace, obzvláště ty určené k surfování. Aplikace se mohou samy vypínat, být extrémně pomalé nebo zobrazovat reklamy.

Jak odhalit viry?

Ve většině případů si vystačíte s bezplatnou aplikací od seriózního antivirového vývojáře. Například Avast Mobile Security pro Android vás ochrání před viry, malwarem a spywarem. Také testuje aplikace na přítomnost trojských koní a jiných infekcí.

By Fariss

Jak nainstalovat Windows 10 Home? :: Která čísla nejsou reálná?
Užitečné odkazy