Domovská stránka > P > Proč Se Vánočka Jmenuje Vánočka?

Proč se vánočka jmenuje vánočka?

Název. Vánočce předcházel chléb nebo zvláštní bochníček pečený jen o Vánocích. Už ve 13. století se k prvním pekařským cechům řadili nejen pekaři, kteří zpracovávali vlastní suroviny a hotové pečivo prodávali na trhu, ale také tzv.

Přečtěte si více

Tak co představuje stříbrné jmelí?

Jmelí najdete během Vánoc téměř v každé domácnosti v Česku. Jmelí je třeba druhému darovat, aby fungovala magická moc, která je v něm ukryta. Když darujeme zelené jmelí, přejeme mu zdraví, když zlaté, přejeme mu hojnost peněz a když stříbrné, tak lásku. Kdy sundat vánoční jmelí? Jmelí se zavěšuje 24. prosince nad dveře nebo na lustr. V domácnostech si ho lidé ponechávají celý rok, ale musí mít alespoň poslední bobulku, aby štěstí neodešlo.

Jak dlouho má být jmelí?

Nechte ho celý rok. Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé. Čím více má jmelí bobulí, tím víc štěstí v novém roce přinese. Kdy se dává pusa pod Tresni? První máj je neodmyslitelně spjat s tradicí polibku pod rozkvetlou třešní. Žena, která ho obdrží, by měla celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností, ty nepolíbené naopak uschnou. Možná i proto se tato tradice dodržuje již dlouhá staletí.

Co znamená pusa na čelo?

Polibek na čelo.

Tímto polibkem vám dává partner najevo, že vás ochraňuje a že mu na vás záleží, jste v bezpečí a milováni. Jinak se mu také říká „mateřský“ polibek.
Můžete se také zeptat, jak uchovat dlouho jmelí? Jmelí nedáváme nikdy do vody, po utržení ho necháme suché, protože jinak se velmi brzy znehodnotí. Když si doma jmelí pověsíme někam ke stropu, zůstane pěkně pohromadě a vydrží nám, i když ho tam necháme třeba až do příštích Vánoc.

Proč má být jmelí darované?

Darované jmelí, pokud jej doma zavěsíte, vám přinese štěstí, lásku, i ochranu před nemocemi. Zlaté jmelí pak přináší i bohatství, ale pozor, nesmí se jednat o jmelí uměle obarvené, ale o jmelí zlaté (žluté) přírodně. Podle jedné ze starých křesťanských legend bylo jmelí kdysi velkým stromem. Jak na jmelí? Doporučený postup eliminace jmelí:

  1. Provádět kontrolu dřevin zaměřenou na výskyt jmelí a jeho včasnou likvidací zabránit dalšímu šíření,
  2. odstraňovat jmelí ořezem větví s trsy jmelí (vylamováním se nezabrání jeho dalšímu šíření),
  3. podpořit vitalitu stromu zálivkou a přihnojením draslíkem,

Jak sušit jmelí?

Většinou se ze stromů pomocí háků shazují celé keříky, ze kterých sdrhujeme listy. Listy sušíme umělým teplem při maximální teplotě 40°C nebo přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti ve slabých vrstvách nebo celé keříky zavěšené ve svazečcích na šňůrách, ze kterých sdrhujeme listy až po usušení.

By Dickman

Co za masky na masopust? :: Co se říká o jmelí?
Užitečné odkazy