Domovská stránka > C > Co Se Říká O Jmelí?

Co se říká o jmelí?

Snad nejznámější je pověra, že jmelí přináší štěstí, lásku, odvahu a plodnost. Nejspíš z Anglie pak pochází zvyk polibků pod jmelím. Při každém polibku se má utrhnout jedna bílá bobulka. Říká se, že pokud neprovdaná žena nedostane pod jmelím polibek, zůstane celý následující rok sama.

Přečtěte si více

Podle toho, co symbolizuje vánočka?

Vánočka se tradičně plete z devíti pramenů: čtyři spodní symbolizují čtyři živly - zemi, oheň, vodu a vzduch. Tři spletené pramínky uprostřed představují cit, rozum a vůli a dva svrchní v sobě ukrývají nejvyšší lidské mety, tedy vědění a lásku. Co se starým jmelím? A za každý takový polibek by se měla jedna bobulka z větvičky sundat. Ale tu poslední, která po všech polibcích zůstane, je nutné na rostlince nechat, aby se z domu nevytratila láska. Jmelí pak nechte doma uschované do příštích Vánoc.

Kdy se líbat pod jmelím?

Tradice říká, že na Štědrý den muž smí políbit každou ženu procházející pod jmelím. V případě, že jde o jeho přítelkyní nebo manželku, by si oba měli utrhnout společně jednu bulku ze jmelí pro štěstí. Ta úplně poslední musí na jmelí zůstat až do příštích Vánoc. Kdy polibek pod jmelím? Jmelí je považováno za magickou rostlinu a připisuje se mu zázračná moc. Traduje se z doby Keltů. Keltští kněží odsekávali zlatým srpem větvičky jmelí s přáním štěstí a lásky. Má být zavěšeno na dveřích a políbení pod ním na Štědrý den zajistí lásku a plodnost, až do příštích Vánoc.

A další otázka, kde má být jmelí?

Svazek jmelí by měl být o Vánocích zavěšený mezi dveřmi, ale můžeme ho pověsit i na lustr, nebo na vyšší poličku. Pod jmelím by se pak měla žena s mužem o Štědrém dnu políbit. Tradice říká, že pokud je žena na Štědrý den pod jmelím políbena, do 1. ledna jednoduše otěhotní. Podle toho, co léčí jmelí? Jmelí má schopnost odstraňovat vápenaté usazeniny na cévních stěnách, díky čemuž může být preventivním prostředkem proti infarktu a mrtvici. Také posiluje srdeční sval, léčí i choroby štítné žlázy, stimuluje imunitní systém, účinkuje i při závratích, a dokonce prý i proti hysterii.

Co je na jmelí jedovaté?

Jedovatost. Navzdory častým tvrzením není jedovatost jmelí jednoznačně prokázaná. Jedovaté viskotoxiny a lektiny nejsou tělem přijímány z čaje nebo plodů. Co symbolizuje svým tvarem vánočka? Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince.

Proč se plete vánočka?

První upečenou vánočku podle tradice dostal hospodář, aby byla v novém roce dobrá úroda. A byl to opět hospodář, kdo v závěru štědrovečerní večeře nakrojil největší vánočku a podělil jí celou rodinu. Často z ní dostal krajíček i dobytek, aby na něj nemohly zlé síly a nemoci.

By Donata Wollner

Proč se vánočka jmenuje vánočka? :: Co ovlivňuje Měsíc?
Užitečné odkazy