Domovská stránka > N > Na Co Se Pouzivaji Diody?

Na co se pouzivaji diody?

Polovodičová dioda je elektrotechnická součástka, dioda, jejímž úkolem v elektrickém obvodu je propouštět elektrický proud jedním směrem. Podle konstrukce slouží k usměrňování elektrického proudu (přeměna střídavého proudu na stejnosměrný proud), ke stabilizaci elektrického napětí nebo k signalizaci průchodu proudu.

Přečtěte si více

Jak Delime diody?

Dělení diod

  1. Hrotová dioda – historicky nejstarší typ polovodičových diod, Základ krystalky.
  2. Plošná dioda.
  3. Schottkyho dioda – Nevyužívá P-N přechodu, ale přechodu kov-polovodič
  4. elektronka. dvojitá dioda – elektronka pro dvoucestné usměrnění Spínací dioda – 0,1 až 0,2 V. Usměrňovací dioda – 0,5 V.
Tak co to je dioda? Dioda je polovodičová součástka, která v podstatě funguje jako jednocestný přepínač proudu. Umožňuje snadný tok proudu jedním směrem, ale zásadně omezuje tok proudu opačným směrem. Diody jsou také známé jako usměrňovače, protože mění střídavý proud (AC) na pulzující stejnosměrný proud (DC).

Co je usměrňovací dioda?

Usměrňovací dioda. Velmi rozšířená aplikace přechodu PN je usměrňovací dioda. Je to dioda, u níž se využívá právě vlastnosti přechodu PN, že při polaritě přiloženého napětí v propustném směru proud diodou teče a v opačné polaritě je proud diodou velmi malý a často se dá zanedbat. Co způsobí prahové napětí u diody? V závěrném směru je proud procházející diodou téměř nulový, pokud však závěrné napětí překročí mez, kterou označujeme jako průrazné napětí, dojde k prudkému nárůstu proudu a ke zničení diody (destruktivní průraz).

Která dioda se používá v Propustném směru?

V závěrném směru není dobré LED diodu vůbec provozovat, protože maximální napětí je pouze cca 5V. V propustném směru je difuzní napětí vyšší než u usměrňovacích diod a liší se podle barvy. Základními parametry LED diody jsou maximální proud a úbytek napětí v propustném směru IF a UF. Pokud jde o to, jak funguje zenerova dioda? Zenerova dioda pracuje na principu skokové změny propustnosti proudu v závěrném směru. V propustném směru se chová jako obyčejná dioda. Jakmile stoupne napětí na katodě na stanovenou mez (udaná výrobcem), prudce se zvýší vodivost diody.

Jak zapojit diody?

LED diody zapojujeme pomocí 2 připojovacích drátků tzv. nožiček (u vícebarevných LED diod to mohou být nožičky i 3 nebo 4, ale nemusí), které se nazývají Anoda - delší, kladná a Katoda - kratší, záporná nožička. !! V paralelním zapojení je na všech prvcích v obvodu "odpory, LED diody" stejné napětí. Podle toho, jak se měří dioda? Diody měříme v režimu kontroly polovodičů (diod), v závěrném směru by měl multimetr ukázat hodnotu mimo rozsah, v propustném směru velikost napětí na otevřené diodě.

Co je to LED dioda?

LED dioda je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) kdy při průchodu elektrickým proudem emituje světlo. Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. LED vyzařuje z obnaženého PN přechodu, a vede stejnosměrný proud pouze jedním směrem.

By Ezara Cabon

Co je Varikap? :: Jak Delime diody?
Užitečné odkazy