Domovská stránka > C > Co Je Varikap?

Co je Varikap?

Kapacitní dioda (varikap, varaktor) je speciální dioda sloužící jako napětím řízený kondenzátor. Tato dioda se využívá v závěrném směru a lze si ji představit jako rovinný kondenzátor.

Přečtěte si více

Jak vypadá dioda?

Diody jsou většinou vybaveny tzv. optickým prvkem pro lepší rozptyl světla. Jedná se o kulové vrchlíky z epoxidové pryskyřice. Dle vlastností tohoto prvku mají diody bodové či rozptylové vlastnosti s různými vyzařovacími úhly. Jak zapojit usměrňovací diodu? Po připojení střídavého napětí projde přes diodu pouze kladná složka (půlvlna) na výstup. V praxi se zapojují 4 diody do tzv. můstku, který usměrní střídavý proud na stejnosměrný (zvlněný). Můstek lze použít i u stejnosměrného napětí ke správné polarizaci vstupu (např.

Co je to thyristor?

Tyristor je polovodičová součástka sloužící ke spínání elektrického proudu (nejčastěji výkonových obvodů), fungující jako řízený elektronický ventil (průchod). Co je Tunelova dioda? Tunelová (Esakiho) dioda je dioda využívající tunelový jev v propustném směru PN přechodu, který je vyvolaný stavem degenerace zvyšováním koncentrací, při kterém Fermiho energetické hladiny přecházejí až do valenčního, respektive vodivostního pásu.

Co je zenerovo napětí?

klesá jeho elektrický odpor o několik řádů na hodnotu několika ohmů). Proto přechodem PN začíná procházet elektrický proud při zapojení v závěrném směru při téměř konstantním napětí. Napětí, při kterém tento jev nastává, se nazývá Zenerovo napětí. Jak vzniká polovodičová dioda? Polovodičová dioda je elektronická součástka složená z polovodičů s různým typem vodivosti: z polovodiče typu N (negativní) s převahou elektronů a polovodiče typu P (pozitivní) s převahou kladných děr. Její funkce je založená na jevu, který vzniká na rozhraní polovodičů.

Co je Polovodicova dioda?

Dioda je polovodičová součástka se dvěma vývody – katodou a anodou. Je tvořena jediným přechodem P-N. Které diody neslouží k usměrňování?

Druhy diod
Usměrňovací diodyPoužívají se k usměrňování střídavého proudu. Např:1N4007, 1N5408
Luminiscenční diodyLED – Light Emitting Diode Dioda, která emituje světlo (ve viditelném i neviditelném spektru) Např.: CQY 40, CQY41
FotodiodaPřijímané světlo mění na el. energii
2 další řádky

Také, jak se chová dioda v přímém směru?

Dioda se vyrábí z velmi dotovaného Ge nebo GaAs. Při polarizaci ve zpětném směru se tunelová dioda chová jako lineární rezistor s malým odporem. V přímém směru její IA vzrůstá do bodu P - dosahuje maxima Ip v bodě P při napětí Up asi 0,1 V. Při dalším růstu anodového napětí anodový proud klesá až do bodu V.

By Sorilda Levitas

Co značí v? :: Na co se pouzivaji diody?
Užitečné odkazy