Domovská stránka > C > Co Jsou Vlastní Náklady?

Co jsou vlastní náklady?

Vlastní náklady jsou náklady, které vznikají v účetní jednotce při výrobě či jiné fakturační činnosti. Vlastní náklady jsou náklady, které vznikají v účetní jednotce při výrobě či jiné fakturační činnosti. Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb.

Přečtěte si více

Co znamená Aktivace materiálu?

Aktivace znamená převod již vynaložených nákladů do majetku účetní jednotky (aktiv). Nastává v případě tvorby aktiv ve vlastní režii nebo při vzniku druhotných (nikoli prvotních) nákladů. Druhotné náklady jsou zároveň výnosem jiného útvaru účetní jednotky. Kam patří zásoby? Zásoby patří do oběžného majetku, tzn. jedná se o takové složky majetku, u nichž dochází k jednorázové spotřebě nebo se z příslušné činnosti získávají a přeměňují v jiné majetkové složky.

Které položky patří do zásob?

do zásob patří:

  • materiál,
  • zboží,
  • nedokončená výroba,
  • polotovary vlastní výroby,
  • výrobky,
  • mladá a ostatní zvířata a jejich skupiny,
  • poskytnuté zálohy a závdavky na zásoby.
Jak se oceňuji zásoby? Nakupované zásoby oceňujeme pořizovací cenou. Pořizovací cena = cena pořízení + náklady související s pořízením. To je přepravné (i vnitropodnikové), clo, provize, pojištění. Součástí pořizovací ceny nejsou úroky z úvěru a půjček, kurzové rozdíly, sankce a smluvní pokuty.

Co je textilní materiál?

Textilie (z latinského textilis, tkaný) je souhrnný název pro textilní vlákno a výrobky, které obsahují nejméně 80 % váhového množství textilních vláken. Co je materiál v účetnictví? Materiál představuje základní vstup do výrobního či obchodního procesu účetní jednotky. Patří sem např. suroviny, pomocné látky, provozovací látky, obaly, náhradní díly či movité věci s dobou použitelnosti do jednoho roku, které nejsou dlouhodobým majetkem.

Jak účtovat materiál?

Materiál. Nákup materiálu se účtuje na účet 111 – Pořízení materiálu (111/321 nebo 111/211). Na něm se shromažďují i vedlejší pořizovací náklady. V případě materiálu pořízeného vlastní výrobou účtujete v příjemce na vrub účtu 111 a ve prospěch účtu 585. Co jsou užitné vlastnosti? Užitná vlastnost charakterizuje schopnost uspokojovat hmotné a duševní požadavky jednotlivce a spol. Za základ užitné vlastnosti se považují funkčnost, spolehlivost, udržovatelnost, ovladatelnost, trvanlivost, zdravotní nezávadnost a estetická působivost.

Také, co je to služba?

Služba je hospodářská činnost uspokojující určitou potřebu. Služby se obvykle rozlišují podle toho, zda uspokojují potřeby kolektivní nebo individuální.

By Connel Cretella

Jaké jsou výhody SSD disků? :: Co je materiál a co zboží?
Užitečné odkazy