Domovská stránka > J > Jaký Je Rozdíl Mezi Autorským Právem A Ochrannou Známkou A Co Patenty?

Jaký je rozdíl mezi autorským právem a ochrannou známkou A co patenty?

Autorské právo je jen jeden druh duševního vlastnictví. Není to stejné jako ochranná známka, která chrání názvy značek, slogany, loga a další identifikátory zdroje před použitím jinými osobami za určitými účely. Liší se rovněž od patentního zákona, který chrání vynálezy.

Přečtěte si více

Co je to autorská práva?

Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným dílům. Tvůrci mohou být například spisovatelé, hudebníci, filmaři, architekti, urbanisté a programátoři apod. Podle toho, jak neporušit autorská práva? Jak neporušit autorský zákon?

  1. použít výhradně vlastní zdroje.
  2. použít díla, na která se nevztahují autorská práva (lidová tvorba, neznámý autor apod.)
  3. uzavřít písemnou smlouvu s autorem díla.
  4. zaplatit autorovi za užití díla.
  5. používat tzv. otevřené galerie (open source)

Můžete se také zeptat, jak dlouho trvají majetková autorská práva?

(1) Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. (2) Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil. Pokud jde o to, na co se vztahují autorská práva? Autorským zákonem je chráněno jakékoliv dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké. Takovéto dílo musí být jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a musí být vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Autorské právo vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

Tak co je to patent?

Získat patent znamená získat právo. Patentová ochrana, tedy udělení patentu, poskytne jejímu majiteli výlučné právo využívat vynález a poskytnout souhlas k využívání vynálezu jiným osobám. Souhlas se zpravidla poskytuje za úplatu formou licence. Zároveň má majitel patentu právo zakázat ostatním osobám patent využívat. Lidé se také ptají, co znamená v právu pojem volné užití? S pojmem volného díla souvisí také volná užití, kdy i jinak chráněné dílo lze za jistých podmínek využívat i bez souhlasu autora.

Co jsou autorská práva a jakým zákonem se řídí?

Základním právním předpisem je autorský zákon - zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen „AZ“), který je zvláštním zákonem k občanskému zákoníku - zákon č. 89/2012 Sb. (dále též jen o.z.). Jak získat autorská práva? Autorské právo NELZE získat (koupit), ale ani autor se ho NEMŮŽE vzdát. Když někdo napíše text k písni, tak je jednou provždy jeho autor a nikdy se jím nemůže stát nikdo jiný. Jiná věc jsou licenční a nebo distribuční práva.

Jak poznat autorská práva?

Nejprve kontaktujte přímo vlastníky nebo držitele autorských práv a vyjednejte s nimi licence, které k použití díla potřebujete. Poté se podívejte na licenci. Licence zahrnují explicitní oprávnění k používání obsahu a často obsahují omezení týkající se jeho použití.

By My Fontecchio

Jak se vyhnout autorským právům? :: Proč nepoužívat Messenger?
Užitečné odkazy