Domovská stránka > J > Jak Jezdit Na Vode?

Jak jezdit na vode?

Kánoe: Nejčastěji se jezdí na dvoumístných kánoích, přičemž je každé místo v lodi spojené s konkrétními povinnostmi. Vpředu sedí „motor“ lodi, tzv. háček. Ten musí mít, zejména v peřejích, oči na stopkách, aby upozornil toho vzadu – kormidelníka – na kdejakou překážku.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jak se jede na kanoi?

Do kánoe se pohodlně vejdou dvě osoby a to i s plnou bagáží včetně stanu a spacáku. Raft je šestimístný, ale pokud si povezete spacáky a stany sebou v raftu, vejde se do něj pouze čtyři až pět osob. A to tak, že čtyři osoby v raftu je komfort, pět osob je maximum. Šest osob se do raftu vejde pouze s lehčí bagáží. Jak se jezdí na raftu? Pod vodou se pádlo natáčí podle toho, jakým směrem má raft směřovat. Ostatní po bocích pádlují a ženou raft kupředu. Zatáčení raftu však řídí i ostatní, a to podle toho, jak moc zabírá pravá nebo levá strana. Je potřeba se vzájemně dorozumívat, kormidelník by pak měl potřebu zabírání pravé nebo levé strany řídit.

Můžete se také zeptat, jak delat zadaka?

Zadák přitahuje vpředu především tehdy, proudí-li voda kolmo k lodi relativně na jeho stranu, tedy při nájezdu do proudu nebo do vracáku, ale je možné i ulamovat s dostatečným náklonem a pádlem dál od lodi. Zadák ulamuje vzadu pro udělení prvního impulzu k točení. Kde sedí háček? Kdo je vpředu a vidí na cestu, ten je šéf. O tom si mohou háčkové nechat pouze zdát. Háček je totiž označení jednoho z dvou členů posádky kánoe – toho, který sedí vpředu.

Co dělá háček na lodi?

První nastupuje vždy kormidelník (zadák, kormidlo – sedí vždy vzadu), který musí být připraven po odražení od břehu řídit loď a háček (ten vpředu) ji drží -obr. I. Když je zadák připraven, zajistí např. zapíchnutím pádla do dna loď, aby háčkovi neodplula a háček odráží - obr. Kolik vazi kajak? Zatímco váha plastového dvoumístného mořského kajaku se bude pohybovat okolo čtyřiceti kilogramů, ultralehký model z kevlaru a uhlíkových vláken váží jen okolo patnácti kilogramů. I u nafukovacích lodí převažuje obliba kanoí nad kajaky. Na rozdíl od kanoí se však z řek vytrácejí pramice.

Jak vybrat padlo na kajak?

Správnou délku poznáte podle toho, když si sednete do lodě, pádlo postavíte hlavičkou na dno a list pádla by vám měl začínat ve výši očí. U nafukovacích lodí navíc přičtěte sílu nafouknutého dna. Obecně se kanoistické pádlo vybírá pod bradu, raftové pádlo po nos. Také, kolik váží kánoe? Kanoe TUKAN je otevřená velká rodinná plastová kanoe pro 3 osoby a bagáž, délka 450 cm, šířka 88 cm, nosnost 380 kg, hmotnost do 40 kg, záruka 4 roky, volba barvy.

Jakou loď na vodu?

Pro začátečníky jsou vhodná zejména plavidla nafukovací, mezi něž patří rafty a kánoe. Takovéto lodě mají větší stabilitu a jsou poměrně lehce ovladatelné. Jediná nevýhoda spočívá v pomalejší plavbě. Doporučujeme tedy raft 450 (pro 3 až 6 osob včetně bagáže) nebo kánoi Baraku (pro 2-3 osoby).

By Polky Oloto

Kdo zdraví dřív muž nebo žena? :: Co je to kajak?
Užitečné odkazy