Domovská stránka > C > Co Patří Mezi Svobodný Software?

Co patří mezi svobodný software?

Mezi nejznámější svobodný software patří například operační systém Linux, prostředí KDE, prostředí GNOME, aplikace na úpravu grafiky GIMP, webový prohlížeč Firefox a kancelářský balík LibreOffice. Množství svobodného softwaru je obrovské a lze nalézt software téměř pro každou oblast použití.

Přečtěte si více

Co je to proprietární software?

Proprietární software nebo také software s uzavřeným kódem (z anglického: closed source) je takový software, kde jeho autor upravuje licencí (typicky EULA) či jiným způsobem možnosti jeho používání. Můžete se také zeptat, co je to open source software? Open source je software, jehož zdrojové kódy jsou volně k dispozici. Dobrovolní vývojáři mohou zdrojové kódy studovat a modifikovat. Vylepšené nebo nové části takovéhoto softwaru jsou poté zakomponovány do celkové struktury a díky tomu se open source software vyvíjí.

Který software je dostupný zdarma?

Freeware: Program, který je dostupný zdarma za podmínek, které vydal autor, většinou si takový program nikdo nesmí vydávat za vlastní ani ho upravovat. Již se jedná o tzv. uzavřený software, nejsou dostupné zdrojové kódy. Tak co je to softwarové pirátství? Příklad počítačového pirátství

Softwarové piratství je kriminální činnost, při které nelegálně kopírujete, stahujete, užíváte software, na který se vztahují autorská práva výrobců, prodejců a autorů těchto softwarů.

Co vše je software?

Rozdělení softwaru

kancelářské balíky: textový editor, tabulkový procesor, prezentační program… grafické programy: vektorový grafický editor, rastrový grafický editor… vývojové nástroje: vývojové prostředí, překladač… zábavní software: počítačové hry, přehrávače digitálního zvuku a videa apod.
A další otázka, co to je operační systém? Operační systém je hlavní řídicí program počítače nebo jiného elektronického zařízení. Jeho úkolem je zpřístupnit hardware a software aplikacím a uživatelům. V podstatě je to prostředek, který zajišťuje, abychom s počítačem a jeho jednotlivými komponenty nemuseli komunikovat pomocí jedniček a nul.

Také, co to je aplikační software?

Aplikační software (zkráceně aplikace, slangově apka nebo appka) je v informatice programové vybavení počítače (tj. software), které umožňuje provádět nějakou užitečnou činnost (řešení konkrétního problému, interaktivní tvorbu uživatele – např. textový procesor apod.). Můžete se také zeptat, jaké jsou výhody legálního softwaru? Použitím svobodného softwaru se rozvíjí kreativní myšlení, upevňují se obecně platně dovednosti, což vede k samostatnosti a schopnosti řešit zadané úkoly různými způsoby.

V čem spočívá omezení demoverze programu?

Demoverze (anglicky demoware, trialware) je komerční software dostupný zdarma ve verzi, která je omezená v jednom či více směrech. Nejčastější omezení: program funguje jen po určitý počet dnů od instalace. omezený počet spuštění programu (určený počet spuštění)

By Udele

Co je to freeware a shareware? :: Jaký router pro optický kabel?
Užitečné odkazy