Domovská stránka > P > Proč Vznikla Opera?

Proč vznikla opera?

Opera v moderním smyslu se zrodila ve společnosti intelektuálů zvané florentská camerata, která se v poslední čtvrtině 16. století scházela ve Florencii nejprve pod patronací hraběte Giovanniho Bardiho a po jeho odchodu do Říma roku 1592 pod záštitou hraběte Jacopa Corsiho.

Přečtěte si více

Tak z jakého žánru vznikla opereta?

Opereta vznikla v Paříži kolem roku 1850. Navázala na komickou operu a komedie se zpěvy – vadevilly, podněty čerpala z dobové zábavné a taneční hudby. Byla reakcí na okázalost velké francouzské opery, její vytvoření je možné dát do souvislosti se vznikem a rozvojem dobové populární hudby a zábavných hudebních žánrů. Co znamená slovo libreto? Libreto, scénický námět, je literární podklad hudebního uměleckého díla. Hudební dílo může být například opera, opereta, kantáta, muzikál nebo balet. Slovo libreto pochází z italštiny, kde znamená knížečka.

Co to je libreto?

Libreto mají vedle oper např. i operety, kantáty, muzikály nebo balet a pantomima. Autoru libreta se říká libretista. Kde vzniklo první operní divadlo? Premiéru mělo roku 1786 v opulentním prostředí Oranžerie, luxusního skleníku a zároveň koncertního sálu, na vídeňském zámku Schönbrunn. Básník a skladatel musejí během čtyř dnů složit operu.

Co to znamená opera?

Opera je umělecká forma, ve které je dramatické divadelní představení sloučené s hudbou. Text (libreto) je v opeře zpíván, přičemž jsou herci doprovázeni orchestrem. Který skladatel Nezkomponoval žádnou operu? listopadu 1787 jej postihl další záchvat mrtvice a zemřel. Ačkoliv Gluck nezkomponoval žádnou operu na německý text, zásadním způsobem ovlivnil i vývoj německé opery. V dílech Carl Maria von Webera a Richarda Wagnera lze nalézt završení principů, které Gluck jako skladatel vyznával.

Kde vznikla opereta?

Opereta se vyvinula v 50. letech 19. století v Paříži („opérette“) z tradice opera comique, největší oblibě se těšila ve 2. polovině 19. A další otázka, co je to činohra? Činohra je dramatický útvar (z řec. drama, čin, jednání), kde se – na rozdíl od opery a baletu – na jevišti jedná a mluví, obvykle v próze.

Tak kdo je považován za zakladatelé operety?

I když za zakladatele operety bývá všeobecně považován Jacques Offenbach, jeho prvenství v tomto žánru se také stalo předmětem diskuzí.

By Redmer

Co je to lexikologie? :: Co to je JavaScript?
Užitečné odkazy