Domovská stránka > C > Co Je To Lexikologie?

Co je to lexikologie?

Lexikologie je lingvistická disciplína, která se zabývá lexikem, tedy slovní zásobou určitého jazyka a jejím užíváním. Slovní zásoba jazyka představuje subsystém, jehož jednotkami jsou slova a ustálená slovní spojení.

Přečtěte si více

Co to je epopej?

Epopej pojmenovává rozsáhlou báseň, bývá pro ni užíváno i označení epos. Můžete se také zeptat, kdo psal libreto? První libreto v českém jazyce

Libreto k této komické dvouaktové opeře napsal právě Josef Krasoslav Chmelenský (1800- -1839), části ve slovenštině jsou z pera Gašpara Fejérpatáky-Belopotockého. Zhudebnění Františkem Škroupem mělo premiéru v roce 1826 ve Stavovském divadle.

Jak napsat libreto?

Formální podobu libreta lze doporučit takto: Libreto bude mít úvodní část charakterizující základní parametry výstavy a většinou se převezmou údaje zpracované k námětu (leckdy se jako úvod libreta přebírá s menšími úpravami celý námět). Potom následuje vlastní popis výstavy. Co to je árie? Árie původně označovala v hudbě výraznou melodii, kterou obvykle, i když ne vždy, interpretoval zpěvák. V baroku byla instrumentální podoba árie (také zvaná air) běžnou součástí taneční suity. V současnosti termín árie označuje nejčastěji skladbu pro jeden hlas s orchestrálním doprovodem.

Co je zpěvohra?

Zpěvohra je český výraz tradičně označující některé formy hudebního divadla, jeho přesný obsah se však v čase a u různých autorů značně lišil. Vznikl v pozdním českém národním obrození jako ekvivalent německého výrazu singspiel, od druhé poloviny 19. Může se také zeptat, jak se jmenuje první česká opera? První původní česká opera Dráteník zazněla v únoru před 180 lety. Bylo půl čtvrté odpoledne a přesto bylo Stavovské divadlo vyprodané. Autorem byl 25 letý student práv, zapálený skladatel a zpěvák František Škroup.

Jak se nazývá literární předloha k opeře?

Textovou předlohou opery je libreto (it. libretto – knížka). Zpočátku se jednalo o veršovaný text, na přelomu 19. století a 20. Co je to muzikál? Muzikál je syntetický dramatický žánr, jenž spojuje literaturu a hudbu.

Kdo je nejvýznamnější představitel operety?

Nejvýznamnější představitelé operety

Jednou ze zemí, kde má opereta velkou tradici, je Francie, kde je opereta spojena především se jménem Jacques Offenbach. Mezi jeho nejznámější operety, které se hrají dodnes, patří především Orfeus v podsvětí, Krásná Helena, Modrovous či Velkovévodkyně z Gérolsteinu.

By Chelsey Njango

Co lze nastavit v BIOSu? :: Proč vznikla opera?
Užitečné odkazy