Domovská stránka > J > Jaké Je Bezpatkové Písmo?

Jaké je bezpatkové písmo?

Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez“ a výrazu serif nejasného původu.

Přečtěte si více

Co je to patkové písmo?

patkami. Patky jsou krátké vodorovné čáry, které leží na základní lince textu a umožňují text plynuleji sledovat. Pokud tištěné písmo patky nemá, nazýváme jej bezpatkové. Typickým patkovým písmem je font Times New Roman, typickým bezpatkovým písmem je font Arial. Jaké písmo se nejlépe čte? Nejčastěji je to Calibri, Arial nebo Times New Roman. Pro psaní textu ve Wordu je základním písmem typ Calibri velikost 11pt. Tento font je velmi dobře čitelný, nejen na monitoru, ale i na vytištěném dokumentu.

Co je to písmo?

Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Nejstarší typy písma jsou piktogramy nebo ideogramy. Většina písem může být rozdělena do 3 kategorií: logografické (slovní), sylabické (slabičné) a alfabetické (abecední). Obecné slovo pro symboly v písmu je grafém (znak). Také, co je to velikost písma? Velikost písma je udávána v bodech. Nejsou to centimetry, milimetry, palce nebo jiné jednotky. Jeden bod měří cca 0,3 mm, písmo o velikosti 3 bodů má tedy velikost asi 1mm a 12 bodové písmo asi 4mm.

Kdy použít bezpatkové písmo?

Díky patkám vedou oči lépe po řádku a jsou tak pro delší texty čitelnější. Bezpatkové – písmo, jež patky neobsahuje. Příkladem jsou například písma Arial, Tahoma a Verdana. Patková i bezpatková písma lze v jednom dokumentu kombinovat (patkové pro běžný text a bezpatkové například pro nadpisy). Jaký je rozdíl mezi proporcionálním a Neproporcionálním písmem? Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké.

Tak co je to řez písma?

Řez písma je kresebná varianta základního typu písma. Těchto kresebných variant se používá pro vyznačování slova nebo i delšího textu. Je to např. tučné písmo nebo kurziva. Také, jak vypadá patkové písmo? Patkové písmo je druh písma, které má tzv. patky. Například velké písmeno "I" není jen obyčejná úsečka, ale je na obou stranách rozšířena. Příkladem takového písma je například Times New Roman.

Co je to Kapitálka?

Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.

By Winfrid

Co je Grotesk? :: Jak zjistit font písma na webu?
Užitečné odkazy