Domovská stránka > P > Proč Je Právo Důležité?

Proč je právo důležité?

V praxi se jeho součástí mohou stávat i normy pocházející z jiných normativních systémů, ač už se jedná o systémy s hodnotovým významem, nebo technického charakteru. V případě nedodržování práva ho stát mocensky vynucuje. Ve svém souhrnu všechny platné právní normy tvoří právní řád daného státu.

Přečtěte si více

Jaká jsou práva?

základní lidská práva, jako je například právo na život a bezpečí, nedotknutelnost osoby, soukromí a lidské důstojnosti, majetková práva nebo svoboda náboženského vyznání, pobytu a pohybu (Listina, čl. Když to vezmeme v úvahu, jak rozlišujeme právo? Právní odvětví je autonomní část právního řádu. Ten se sice především skládá ze všech platných právních norem, lze ho ale teoreticky rozdělit i na větší celky, přičemž základním dělením, pocházejícím již z dob římského práva, je dělení na právo veřejné (ius publicum) a právo soukromé (ius privatum).

Co je to zákon?

Zákon je obecně závazný právní předpis přijatý zákonodárným sborem (parlamentem). Pokud jde o právní sílu, jsou zákony nadřazeny podzákonným předpisům (vyhláškám a nařízením), avšak podřízeny Ústavě a ústavním zákonům a jim naroveň postaveným mezinárodním smlouvám. Proč je právo ve společnosti důležité? Hlavní funkcí práva je bezpochyby regulace společenských vztahů. Základem právní regulace je vydávání právních norem a jejich uplatňování v právních vztazích.

Co zákon nezakazuje?

Orgány veřejné moci smějí v právním státě činit jen to, co jim zákon výslovně dovoluje, zatímco občan v právním státě smí činit vše, co zákon výslovně nezakazuje (Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit něco, co zákon neukládá). Na co mám v naší společnosti právo? Máš právo na jméno, na národnost a na ochranu své totožnosti. Patříš-li k etnické, náboženské či jazykové menšině, nesmí ti být upřeno právo vést svůj vlastní kulturní život, vyznávat své nábo- ženství ani užívat svůj jazyk. Máš právo na ochranu svého soukromí.

Může se také zeptat, jaké hodnoty chrání právo?

Právo a rovnost

(rozdělení podle našeho ÚS) Právo musí chránit: Neakcesorickou rovnost principiálně vylučující diskriminaci ve vztahu k určitým standardům (národnost, rasa, majetek, vyznání, politické přesvědčení), vyloučení libovůle zákonodárce při daném rozhodování)
Co znamená právo na zivot? Právo na život patří k nejdůležitějším základním lidským právům. Zaručuje právo na život v jeho nejužším smyslu slova, tj. na existenci člověka na Zemi s jeho fyzickou a biologickou podstatou, založenou na důstojnosti lidského života.

Také, co znamená nezadatelné právo?

Lidským právům jsou přičítány 4 atributy: nezadatelnost - tato práva se nepovažují za výtvor státní moci, stát je však, chce-li být právním státem, musí uznat, aby získaly pozitivně právní charakter. nezrušitelnost - stát je nemůže platně zrušit (potlačování lidských práv je ilegitimní a protiústavní – tedy ilegální)

By Inerney Charlton

Co jsou základní lidská práva? :: Jak se šíří počítačové viry?
Užitečné odkazy