Domovská stránka > C > Co Je To Právo Hmotné?

Co je to právo hmotné?

Hmotné právo je souhrn právních norem, které stanoví svým adresátům subjektivní práva a povinnosti. Postup, jak se těchto práv domoci, nebo jak vymoci tyto povinnosti reguluje procesní právo.

Přečtěte si více

Jaké postavení má v soukromém právu stát?

Ustanovení § 21 obč. zák.: „Stát se v oblasti soukromého práva považuje za právnickou osobu. Jiný právní předpis stanoví, jak stát právně jedná. “ Pokud jde o to, která soukromoprávní odvětví jsou obsažena v právním řádu? Veřejnoprávní Někteří právní teoretici považují za nejdůležitější právní odvětví právo ústavní, správní, trestní a občanské, jiní právo občanské, obchodní, trestní a správní.

Také, co je pramenem obcanskeho práva?

Základním pramenem občanského práva hmotného je občanský zákoník. Věda, která se věnuje občanskému právu, se někdy nazývá civilistika, a právník, který se tomuto právu věnuje, civilista. Jaký je rozdíl mezi veřejným a soukromým právem? Podle ní je právem obecným právo soukromé, které upravuje práva a povinnosti všech právních subjektů včetně nositelů veřejné moci. Právo veřejné je naproti tomu právem zvláštním, které je přiznáno pouze nositelům veřejné moci při výkonu jejich vrchnostenských pravomocí.

Co je právo veřejné a soukromé?

Obecně o soukromém právu

Soukromé právo zahrnuje práva a povinnosti vznikající ze vzájemného styku osob sobě rovných a z jejich vůle. Rozdílně od veřejného práva, které se týká organizace státu a uplatňování veřejné moci, vzniká soukromé právo v privátní sféře, „zezdola“.
Co je to občanské právo? Občanské právo se zabývá soukromoprávními vztahy, kdy upravuje majetkové vztahy FO a PO, vztahy mezi nimi a státem a vztahy vyplývající z práva na ochranu osobnosti. Předmětem občanskoprávních vztahů jsou vedle věcí hmotných i věci nehmotné či práva, jejichž povaha to připouští.

Co je to majetkové právo?

Majetkové právo, jehoţ významným druhem je právo vlastnické se snaţí právní věda definovat uţ od vzniku římského práva. Lze jej chápat jako moţnost vlastnit, uţívat vlastněné věci, nakládat s nimi a jiné osoby z toho vyloučit. Co to je vlastnické právo? Vlastnictví či vlastnické právo je přímé a výlučné právní panství určité individuálně určené osoby (vlastníka) nad konkrétní věcí. Řidčeji se slovo vlastnictví používá také ve významu majetek či jmění. Vlastnické právo je nejsilnějším a nejrozsáhlejším věcným právem.

Co je zvykové právo?

Zvykové právo je právní systém založený na právních obyčejích, které se v určitém společenství ustálily a jsou všeobecně uznávány, sankcionovány a dodržovány. Zvykové právo může být psané i nepsané. Zvykovým právem se řídily například barbarské kmeny v době stěhování národů.

By Bodi Hindbaugh

Co je input a output? :: Co je to veřejný prostor?
Užitečné odkazy