Domovská stránka > J > Jak Rychle Postupuje Als?

Jak rychle postupuje ALS?

Nemoc postupuje u každého pacienta jinou rychlostí

Průměrná délka přežití po stanovení diagnózy je 2 roky až 5 let. Dle epidemiologických údajů 20 % lidí s ALS žije déle než 5 let, 10 % žije více než 10 let a 5 % se dožívá 20 a více let.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, jak se pozna als?

Diagnózu ALS usuzujeme z klinického průběhu a po vyloučení jiných onemocnění s podobným klinickým obrazem. Stěžejním vyšetřením je elektromyografie (EMG), vyšetření nervů a svalů. Dále pacient v závislosti na klinickém obrazu může podstoupit CT nebo MRI vyšetření mozku, MRI míchy a laboratorní vyšetření krve a moči. Co spouští ALS? U amyotrofické laterální sklerózy dochází k odumírání motorického neuronu, tedy centrálního i periferního. U centrálního to znamená od mozku přes míchu, u periferního jsou to periferní nervy. Lidovky.cz: Proč začnou buňky odumírat? Je to porucha oxidačních procesů v buňce, kterou v ní vznikají zplodiny.

Co je to za nemoc ALS?

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je progresivní nervosvalové onemocnění, které postihuje motorické nervové buňky (tzv. motoneurony) v mozku a míše. Pokud tyto motoneurony nefungují nebo odumřou, mozek nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. Svaly postupně slábnou a atrofují. Jak postupuje ALS? Rychlost, jakou nemoc postupuje, je individuální. Průměrná doba nemoci se uvádí 2–4,3 let, přičemž zhruba 25% pacientů přežije 5 let a 8–16% 10 let a 5% žije 20 let. Pro ALS neexistuje žádná známá kauzální léčba. Dostupné léky se zaměřují především na zmírnění obtíží a prevenci komplikací.

Jak začíná ALS?

Mezi první příznaky ALS, tedy její rané formy, patří zvýšená svalová slabost a atrofie, která se objevuje převážně v rukou a nohou. Mezi první příznaky amyotrofické laterální sklerózy patří také postižení řeči a v některých případech se dostavují i potíže s polykáním a dýcháním. Jak dostat ALS? „Toto onemocnění často vpadne do života člověka v produktivním věku a odstaví ho od jeho práce, koníčků, obyčejných denních činností, rodiny a blízkých. Úmrtí nastává většinou selháním dechových svalů. Neexistuje žádná prevence.

Co je diagnóza ALS?

ALS je onemocnění, které ovlivňuje funkci nervů a svalů. Většina lidí, kterým je diagnostikována ALS, je ve věku od 40 do 70 let s průměrným věkem 55 let v době stanovení diagnózy. Případy onemocnění se však objevují u osob mladších. ALS se vyskytuje o 20% častější u mužů než u žen. Koho postihuje ALS? Dle odhadů je v ČR zhruba 800 lidí s ALS. Věk většiny pacientů s ALS se v době stanovení diagnózy pohybuje v rozmezí 40 až 70 let. Nástup nemoci není však vyloučen ani u osob mladších, onemocnění může postihnout kohokoli. Z dosavadních statistik vyplývá, že ALS se vyskytuje o 20 % častěji u mužů než u žen.

Na jakou nemoc zemřel Gross?

Bývalý český premiér Stanislav Gross zemřel 16. dubna 2015 na následky nemoci jménem amyotrofická laterální skleróza neboli ALS. Stejná nemoc dostihla i slovenského fotbalistu Mariána Čišovského, který jí podlehl po šestiletém boji v neděli 28. června 2020.

By Konyn Melbye

Jakou nemoc měl Gross? :: V čem psát text?
Užitečné odkazy