Domovská stránka > K > Kdy Zemřel Krok?

Kdy zemřel Krok?

Třicet let potom, co vojvoda Čech přivedl svůj lid do nové vlasti, když mu šlo na osmdesátý šestý rok, zemřel. Kdo by měl vládnout českému lidu po něm? Stařešinové se obrátili na vojvodu Kroka. Krok měl hrad nad Mží, kousek od míst, kde se stékají čtyři řeky, aby pak jako Berounka nesly vodu k dnešní Praze.

Přečtěte si více

Kolik má metr kroku?

Jaká je to vzdálenost? Obecně by se dalo říct, že jeden krok dospělého člověka je dlouhý třičtvrtě metru. Kdo vladl po Krokove smrti? Po smrti Krokově sešli se lechové, vladykové a množství lidu v posvátném háji u pramene Jizerky. Též Krokovy dcery tam přišly. Pod krytem starých buků, lip a dubů snesli se starší rodů a všechen lid a to svorně, bez potržky, aby panování zůstalo v rodě Krokově, při jeho nejmladší, Libuši.

Kde vládl Krok?

Vojvoda Krok údajně žil asi v 7. století. Jako správný velmož vládl podle Kosmy z hradu. Slavný kronikář o tom napsal: „Podle jména Krokova je znám hrad již stromovím zarostlý, v lese u vsi Ztibečná. Kam skočil Šemík? Šemík je bájný kůň z českých historických pověstí. Jeho pánem byl Horymír, vladyka neumětelský, kterého Šemík zachránil před jistou smrtí odvážným skokem ze skály u Vyšehradu.

A další otázka, kdo si vzal bivoje?

Bivoj je český legendární hrdina, který měl podle pověsti chytit na Kavčí hoře (dříve Kančí hora) divokého kance za uši, dát si ho na záda a odnést ho na hrad Libušín. Za tento čin měl získat Kazinu ruku. Jejich prvorozený syn Rodislav měl na paměť tohoto činu přijmout do erbu kančí hlavu. Jaká je průměrná délka kroku? Průměrná délka kroku dospělé osoby, se obvykle udává jako 42% z její výšky. Tj. pokud byste měřil například 180 centimetrů, pak by měla být průměrná délka kroku 76 centimetrů. Při 170 centimetrech výšky je cca 72 centimetrů.

Kolik kilometrů je 10000 kroku?

Případně si můžete stáhnout aplikaci do svého mobilu. 10 tisíc kroků je asi 7 kilometrů. Tuto vzdálenost bychom měli denně ujít pro zlepšení zdraví a udržení optimální váhy. Kolik je 1 krok cm? Krok je stará česká jednotka délky, která se uvádí asi na 59 cm. Byla používána pro měření nějaké plochy či místa. Existují i specializovanější jednotky jako je námořní nebo vojenský krok.

Lidé se také ptají, kdo dal uveznit horymíra?

Horymír ale stačil na svém Šemíkovi ujet a v noci na oplátku vypálil se zbytkem svých lidí osadu horníků. Ti si pak stěžovali knížeti Křesomyslovi a ten dal Horymíra uvěznit a pak ho odsoudili na smrt popravou vlastním mečem.

By Ellinger

Kdo byl Přemysl Oráč? :: Co je to diskurzivní analýza?
Užitečné odkazy