Domovská stránka > C > Co To Je Ip Adresa?

Co to je IP adresa?

IP adresa je unikátní číslo, které je přiděleno libovolnému zařízení komunikujícímu prostřednictvím internetového protokolu (IP). Svoji IP adresu tak mají nejen počítače, notebooky nebo tiskárny, ale také každý telefon, tablet nebo například nová pračka.

Přečtěte si více

Co všechno se dá zjistit z IP adresy?

Z IP adresy směrovače zjistí, kdo je poskytovatelem vašeho připojení k internetu a také se dozví, kde se asi přibližně nacházíte. Dále budou schopni identifikovat čtvrť či městskou část, ve které bydlíte, ale již nikoliv váš dům. Jaké máme dva typy IP adres? Podle toho, jak jsou jednotlivé sítě rozlehlé (kolik mají hostů) rozlišujeme tři hlavní třídy IP adres - A, B a C.

  • IP adresu třídy A v České republice nikdo nemá.
  • IP adresa třídy B umožňuje adresovat už 16 tisíc sítí a 65 tisíc počítačů v každé síti.
  • IP adresou třídy C dokážeme adresovat až 2 milióny sítí.

Podle toho, jak se počítá ip adresa?

Ta se zapisuje jako IP adresa následovaná lomítkem (/) a číslem, které reprezentuje počet jedničkových bitů v masce podsítě v binární formě. Protože celkový počet bitů v masce je 32, tak počet nul je 32 - počet jedniček . Příklad CIDR notace je 10.0.5.2/20 a tedy maska je 255.255.240.0 . 255 . Kde se nachází IP adresa? Nejprve otevřete nabídku Start a do vyhledávacího pole napište CMD nebo Příkazový řádek. V příkazovém řádku napište příkaz IPCONFIG a stiskněte klávesu Enter. Zobrazí se vám výpis síťové karty, přičemž řádek s označením IPv4 Address je vaše lokální IP adresa.

Jak zjistit odkud je IP adresa?

Jak zjistit IP adresu v lokální síti přes systémovou aplikaci Nastavení?

  1. Otevřeme systémovou aplikaci Nastavení;
  2. pokračujeme na kartu Síť a internet;
  3. vybereme druh aktuálního připojení (Wi-Fi či Ethernet);
  4. vybereme aktivní síť;
  5. dole v údajích připojené síti vyhledáme údaje: Adresa IPv6 a. Adresa IPv4.
Jak lze zneužít IP adresa? IP adresa se dá zneužít

Karta odesílá ve všech rámcích s daty svoji MAC adresu, tedy výrobní číslo nastavené v továrně, které je pro každou vyrobenou kartu jedinečné - MAC adresa by se dala přirovnat k číslu IMEI u mobilního telefonu.

Jaký je rozdíl mezi veřejnou a neveřejnou IP adresou?

Zatímco neveřejná adresa je v rámci internetu v podstatě nedohledatelná, veřejná verze přesně ukazuje cestu ke konkrétnímu cíli. Tyto adresy jsou vždy unikátní a nemůže nastat situace, že by více zařízení různě po světě využívalo jednu a tu samou adresu. Co je to Staticka IP adresa? Statická IP adresa je pak taková, která je přidělena určitému zařízení natrvalo. Váš domácí router má velmi často a dlouhodobě stejnou IP adresu, ale není garantováno, že se někdy nezmění.

Jaký je rozdíl mezi IPv4 a IPv6?

délka adresy má 128 bitů

Pro porovnání IPv4 adresa má 32 bitů. To byl jeden z důvodů proč se nový protokol uváděl. Počet dostupných IP adres se několika set násobně zvětšil a IPv6 tak nebude mít problém pokrýt potřeby adres při současném stavu, ani při dalším rozvoji internetové infrastruktury.

By Groh

Jak zjistím macOS? :: Co obsahuje PC skrinka?
Užitečné odkazy