Domovská stránka > K > Kolik Je Oficiálních Jazyků?

Kolik je oficiálních jazyků?

Mnohojazyčnost je zakotvena v Listině základních práv EU: Státní příslušníci EU mají právo používat pro komunikaci s orgány EU kterýkoli z 24 úředních jazyků a orgány musí odpovídat v témže jazyce.

Přečtěte si více

Kde se mluví románskými jazyky?

Mezi nejrozšířenější románské jazyky patří francouzština, španělština, italština, portugalština, rumunština a katalánština. Existuje však řada dalších, méně známých románských jazyků, které jsou dodnes užívány, takovým jazykem je například okcitánština, jíž se mluví především v některých oblastech jižní Francie. Jak se skloňuje jazyk?

Substantivumsingulárplurál
akuzativjazykjazyky
vokativjazykujazyky
lokáljazyku / jazycejazycích
instrumentáljazykemjazyky
3 další řádky

Jak lecit jazyk?

Terapie: Léčba závisí na vyvolávající příčině, pokud je zjištěna. Infekce se léčí klasicky (antibiotika, antimykotika), při podvýživě nebo poruchách vstřebávání živin je nutné za prvé odstranit příčinu tohoto stavu, za druhé pak zajistit příjem a vhodnou formu podání chybějících živin. Také, jak poznám že mám rakovinu jazyka? Rakovina jazyka patří k méně častým zhoubným nádorovým onemocněním. Její nebezpečnost závisí na tom, zda se vyvíjí v přední části jazyka, nebo naopak u jeho kořene, a zda se problém podaří odhalit včas. Typické příznaky zahrnují bílý povlak na jazyku, vznik zarudlých krvácivých útvarů, otok jazyka a bolest v ústech.

Jak zabránit zapadnutí jazyka?

"Provádí se tak, že zachraňovaný leží na zádech, ideálně na pevné podložce, nemá nic pod hlavou a zachránce mu přiloží dlaň pod bradu a druhou na čelo a hlavu mírně zakloní. Díky tomuto jednoduchému manévru jazyk odlehne a dojde ke zprůchodnění dýchacích cest," popisují správný postup. Když to vezmeme v úvahu, co dělat když někomu zapadne jazyk? Zapadlý jazyk lze totiž odstranit pouhým dostatečným záklonem hlavy! Bylo tedy doporučováno sáhnout postiženému do úst, nejlépe rukou v kapesníku, špičku jazyka vytáhnout a špendlíkem zachytit po straně ke tváři.

A další otázka, jak dát první pomoc?

Postup:

  1. klekněte si vedle postiženého, přiložte ucho k jeho nosu a ústům a pozorujte hrudník.
  2. pokud zraněný dýchá, uvidíte dýchací pohyby, uslyšíte dech a pocítíte závan vzduchu na své tváři.
  3. kontrolujte barvu rtů, nehtových lůžek, jazyka, uší, špičky nosu: pokud jsou růžové nebo bledé, dýchání je dostatečné
Kde se nachází chuťové pohárky? Ve fylogenezi jsou umístěny primárně v dutině ústní a hltanu, u některých skupin vodních obratlovců se (zřejmě druhotně) chuťové pohárky přesunuly i na vnější povrch těla, například ploutve. U savců jsou uloženy pod povrchem sliznice jazyka.

Jaké jsou ugrofinské jazyky?

Maďarština, estonština a finština jsou jazyky ugrofinské, jejich předci přišli ke konci stěhování národů (po r. 910) z východu a podmanili si většinu okolního evropského (slovanského, germánského) obyvatelstva, kterému vtiskli též jazyk. Až na výjimky jsou tedy jazyky v Evropě původu praindoevropského.

By Kipper

Co patří mezi výstupní zařízení počítače? :: Z jaké svaloviny je jazyk?
Užitečné odkazy