Domovská stránka > C > Co Je Bezpatkový Font?

Co je Bezpatkový font?

Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez“ a výrazu serif nejasného původu.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, jaké písmo je doporučováno pro nadpisy?

Bezpatkové – písmo, jež patky neobsahuje. Příkladem jsou například písma Arial, Tahoma a Verdana. Patková i bezpatková písma lze v jednom dokumentu kombinovat (patkové pro běžný text a bezpatkové například pro nadpisy). Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Nejstarší typy písma jsou piktogramy nebo ideogramy. Většina písem může být rozdělena do 3 kategorií: logografické (slovní), sylabické (slabičné) a alfabetické (abecední). Obecné slovo pro symboly v písmu je grafém (znak).

Pokud jde o to, jak se volí velikost písma?

Písmo volíme ve velikosti vyhovující cílové skupině čtenářů. U mladších čtenářů (8–11 let), seniorů či osob s vadami zraku tak použijeme písmo větších velikostí (např. 12–14 b pro tištěná média), zatímco pro běžného „zdravě vidícího“ čtenáře můžeme použít standardní velikost (8–11 b). Podle toho, jak se píše písmem arial? Arial, někdy označovaný jako Arial MT, je bezpatkový typ písma, který je součástí balíku Microsoft Windows, některého dalšího software firmy Microsoft a Mac OS X firmy Apple. V roce 1982 ho pro společnost Monotype Corporation vytvořili Robin Nicholas a Patricia Saunders. V roce 1990 byl Arial uveden jako TrueType.

Co znamená patkové písmo?

Serif (nepřesně patka) je strukturální detail v typografii, který na znacích některých písem (takzvaná serifová nebo též patková písma) tvoří příčné ukončení některých tahů. Pro bezpatková písma se používá také označení sans-serif. Lidé se také ptají, kde se používá bezpatkové písmo? Na webu se často používá například písmo Arial, Verdana či MS Sans Serif. Čte se obtížněji než písmo patkové (což je například písmo Times New Roman nebo Courier). Hledáme freelance textaře na rozšiřování IT Slovníku! Pojem zařazen v kategorii Typografie.

Jaké je patkové písmo?

patkami. Patky jsou krátké vodorovné čáry, které leží na základní lince textu a umožňují text plynuleji sledovat. Pokud tištěné písmo patky nemá, nazýváme jej bezpatkové. Typickým patkovým písmem je font Times New Roman, typickým bezpatkovým písmem je font Arial. Co je proporcionální písmo? Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké.

Co se píše kurzivou?

- kurzívou mají být vyznačeny i „vědecké“obraty přejaté z latiny či řečtiny (jako např. ibid.) Proč je důležitý ohled na způsob odkazování na použitou literaturu a citování? Protože vede k mezinárodní srozumitelnosti těchto položek.

By Calise

Jak napsat podtržený text? :: Kolik je jeden bod cm?
Užitečné odkazy