Domovská stránka > J > Jaký Font Použít?

Jaký font použít?

Nic nezkazíte použitím bezpatkového písma jako je Helvetica, Verdana, Century Gothic nebo moderní Futura. V menší velikosti má dobrou čitelnost Calibry. Z patkových fontů zvolte třeba Cambria. Písmo Times New Roman je tak trochu nudné, hodí se spíše pro dlouhé tištěné texty, například do novin.

Přečtěte si více

Co je to font?

Pojem font se využívá především v typografii, kde je definován jako kompletní sada znaků abecedy jedné velikosti a jednotného stylu. Slovo font se dnes pojí především s použitím jednotlivých stylů písma ve výpočetní technice. A další otázka, jaké písmo? WhatFont. WhatFont je skvělá aplikace (i webové rozšíření), která vám jedním kliknutím prozradí, o jaký font se jedná. Dnes se bez ní prakticky neobejdu a již jsem díky ní objevil spoustu překrásných písem! Navštivte https://whatfontapp.com nebo se podívejte na zmíněné webové rozšíření (pro Chrome a Safari prohlížeče).

Jak najít typ fontu?

Známá služba WhatTheFont, pomocí které můžete rozpoznávat písmo, je nyní k dispozici i na mobilu či tabletu. Její použití je na mobilním zařízení dokonce ještě snadnější než na počítači. Neznámé písmo stačí vyfotit, odeslat a během pár sekund vám aplikace naservíruje relevantní výsledky. Jak vložit písmo do PDF? Nový text můžete do PDF přidat nebo vložit s použitím kteréhokoli písma instalovaného v systému. Zvolte možnost Nástroje > Upravit PDF > Přidat text . Otevřete PDF a vyberte příkaz Nástroje > Upravit PDF > Přidat text.

Jaké písmo se nejlépe čte?

Nejčastěji je to Calibri, Arial nebo Times New Roman. Pro psaní textu ve Wordu je základním písmem typ Calibri velikost 11pt. Tento font je velmi dobře čitelný, nejen na monitoru, ale i na vytištěném dokumentu. Jaké fonty se k sobě hodí? Pokud už jste se pro kombinování rozhodli, dávejte k sobě dostatečně odlišné fonty, ideálně jeden patkový pro titulky a jeden bezpatkový pro běžný text. A nepouštějte se do risku kombinovat více než dva fonty, bez dávky typografického citu byste mohli snadno pohořet.

Jaké písmo použít v životopise?

Stačí jednoduché písmo. Lidé si neuvědomují, že většina životopisů se dnes čte na počítači. Nedoporučuji proto písmo Times New Roman, tedy patkové písmo, které se na monitoru špatně čte. Lepší je používat fonty jako jsou Calibri nebo Verdana,“ radí Jana Bártíková. Pokud jde o to, co to je bezpatkové písmo? Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez“ a výrazu serif nejasného původu.

Co je to patkové písmo?

patkami. Patky jsou krátké vodorovné čáry, které leží na základní lince textu a umožňují text plynuleji sledovat. Pokud tištěné písmo patky nemá, nazýváme jej bezpatkové. Typickým patkovým písmem je font Times New Roman, typickým bezpatkovým písmem je font Arial.

By Toomin Hotard

Jak vypátrat email? :: Jak otestovat procesor?
Užitečné odkazy