Domovská stránka > J > Jak Je Široká Silnice?

Jak je široká silnice?

Avšak záleží na intenzitě provozu. Je nutno vycházet z ustanovení ČSN 736110 Projektování místních komunikací. Šířka vlastní obousměrné komunikace může být i 5, 5 m, při šířce jízdního pruhu 2, 75 m anebo jedno pruhová obousměrná komunikace s výhybnami může mít šíři 4 metry.

Přečtěte si více

Kolik metrů má jízdní pruh?

Norma ČSN 73 6110 dokonce v určitých případech připouští v zastavěném území 2,25metrový jízdní pruh, mimo obec pak norma ČSN 73 6101 nabízí i obousměrnou komunikaci o celkové šířce 3 m. Můžete se také zeptat, co to je jízdní pruh? Nejsou-li jízdní pruhy na vozovce vyznačeny, rozumí se jízdním pruhem část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových v jízdním proudu za sebou.

Tak kde se nesmí parkovat?

nesmízaparkovat

Jedná se zejména o tyto:

  • nepřehledná místa – zejména v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti; před nepřehledným vrcholem stoupání pozemní komunikace, na něm a za ním;
  • přechody, přejezdy, tunely, na mostech atd.
Jak široká musí být cesta k pozemků? 501/2006 Sb. (vyhláška o obecných požadavcích na využívání území) je nutné dle §20 odst. 7 ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb zajistit přístup pomocí zpevněné pozemní komunikace, široké nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.

Jaká má být šířka chodníku?

V příloze 2 vyhlášky č. 398/2009 sb. je uvedeno, že komunikace pro chodce musí mít šířku nejméně 1500 mm (1 pruh pro chodce 0,75 m + 0,5 m bezpečnostní odstup od vozovky a 0,25 m na druhé straně bezpečnostní odstup od pevné překážky – zdi, plotu apod.), příčný sklon nejvýše 2% a podélný sklon nejvýše 8,33%. Co znamená znacka zákaz zastaveni? Dopravní značka B 28 Zákaz zastavení zakazuje zastavení nebo stání, tj. uvedení vozidla do klidu, kromě případů vyvolaných okolnostmi v provozu na pozemních komunikacích jako je např. stojící kolona vozidel apod. Je-li v dolní části značky v červeném kruhu uvedena doba, platí zákaz pouze v uvedenou dobu.

A další otázka, jak parkovat v jednosměrce?

Parkujeme po směru jízdy, tedy vpravo, v protisměru jen v jednosměrce. Základní pravidlo zní, že v ulici smíte parkovat jen po směru jízdy, tedy vpravo. Co nejblíže okraji vozovky. Jen v jednosměrné ulici si můžete dovolit zaparkovat na obou stranách. Jaká je pokuta za špatné parkování?

PřestupekBloková pokutaPokuta ve správním řízení
Špatné parkovánído 1 500 Kč2 000 Kč až 5 000 Kč
Parkování na místě pro invalidy2 500 Kč4 000 Kč až 10 000 Kč
Parkování v zákazu zastavení nebo stánído 1 500 Kč2 000 Kč až 5 000 Kč

Co je Pripojovaci pruh?

Připojovací pruh je přídatný jízdní pruh, určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu. Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu.

By Rufford Decinti

Co je to krajnice? :: Jak vypnout BitLocker Windows 10?
Užitečné odkazy